SÓS TEASÜTEMÉNY
Hozzávalók:
25200 dkg hideg vaj, 40 dkg liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája, 1 kiskanál só. A sütemény tetejére egy villával enyhén fölvert, kicsit megsózott tojás és különböző magvak, szemes mák, reszelt sajt ízlés szerint.100
Elkészítés:
A hozzávalókat (a sütemény tetejére szántakon kívül) egy tálba öntjük, és összegyúrjuk (kemény tésztát kapunk, ami először nem nagyon akar összeállni). A tésztát csak addig gyúrjuk, amíg összeáll, nem kell dagasztani.
A tésztát vékonyan belisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy tálcára tesszük, és 15-20 percre betesszük a fagyasztóba. (Igyekezz a tésztát minél szabályosabb téglalappá nyújtani, mert úgy nem lesznek formátlan leeső darabok a szaggatásnál.)
A kihűtött tésztát ezután éles késsel apró kockákra vagy rombuszokra vágjuk (esetleg apró szaggatókkal kiszaggatjuk), tojással lekenjük, magvakkal megszórjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
A kész süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Ez a sütemény zárt dobozban viszonylag hosszabb ideig eláll.
Tipp:
A hideg, kemény vajat én úgy szoktam a tésztába gyúrni, hogy egyszerűen kislyukú reszelőn lereszelve adom a többi hozzávalóhoz.
Készíthetsz ebből a tésztából sajtos vagy magvas ropogóst is. A tésztát ebben az esetben az összegyúrás után vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.megszórjuk reszelt sajttal vagy magvakkal, és megsütjük. Sütés és kihűtés után a vágások mentén széttördeljük.
Megkenjük tojással. Egy derelyevágóval egy centi széles 10-15 centi hosszú csíkokra vágjuk,
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia! Milyen tejszínkel bele főzős vagy habtejszín ??
Re: tejszín
(Szamóca, 2012.11.23 13:34)Habtejszín. (Nem használok főzőtejszínt. A "főzőtejszín" nem igazi tejszín.)
Sütőpor
(Szamóca, 2011.02.03 16:54)
Szia!
Nem, nem kell bele sütőpor.
Ez egy elég tömör süti. Olyan, amilyet a cukrászdákban is árulnak általában kimérve.
teasütik
(hmargó, 2011.02.03 16:39)Viki, nem kell bele sütőpor se? Feljön a tészta anélkül is?
tejszín
(maja, 2012.11.23 07:43)