Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


TEJ- ÉS TOJÁSMENTES KRUMPLIS POGÁCSA

2012.08.13

Hozzávalók:

25 dkg áttört főtt krumpli (vagy krumplipehelyből készült püré), 25 dkg liszt, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 dl olaj, 1 evőkanál só. A pogácsák tetejére díszítésnek: magvak.

      

p1220978-dd.jpg

      

Elkészítés:

Az áttört krumpliba belemorzsoljuk az élesztőt (jól morzsoljuk össze apróra!), aztán összekeverjük az 1,5 dl olajjal és a sóval. Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és sima, puha tésztát gyúrunk. (Lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.)

A tésztát 30 percig letakarva kelesztjük. Mikor megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és vékonyan megkenjük a maradék olaj felével. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük. 15 percig pihentetjük, majd tekercset ismét téglalappá nyújtjuk, megint megkenjük olajjal, megint feltekerjük és megint pihentetjük 15 percig.

Ezután megint kinyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. A pogácsák tetejét megszórjuk szezámmaggal vagy napraforgómaggal, és előmelegített 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

  

Tipp:

Még finomabb lesz ez a pogácsa, ha olívaolajat használunk hozzá. Ebben az esetben néhány evőkanál apróra vágott olajbogyót vagy olajban eltett aszalt paradicsomot is érdemes belegyúrni a tésztába.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Méry

(kudarc, 2019.12.14 10:35)

Csatlakozom az előttem állókhoz, nekem sem kelt meg és tocsogott az olajban. Talán kevesebb olajjal jó lehet, de ezt már nem fogom kipróbálni, a fotó viszont nagyon jó.

gyász

(Timi, 2016.03.27 09:01)

Hát nem tudom. Dupla adagban csináltam, termáészetesen minden összetevőt pontosan kimértem. Egyáltalán nem kelt meg, pedig ügyeltem, hogy a krumpli ne legyen túl forró, iszonyatosan sós lett, ráadásul úgy tocsogott az olajban, hogy azt nézn is rossz volt.

:(

(Panni, 2014.11.06 20:08)

Nem ertem miert, de nekem egyaltalan nem jon fel ez a pogacsa. Kicsit sem kel meg, mit csinalhatok rosszul?

sikerről

(Anikó, 2014.09.20 15:09)

Nagyon finom lett a pogácsa,-pedig már volt egy jó krumplis pogi receptem, azt szoktam sütni, de ez sokkal olcsóbb, abba 3 tojás is kellett.
Szezámmaggal szórtam igen nagy sikere lett, gyakori "vendég" lesz nálunk, köszönöm!

krumplis pogácsa recept

(Zsuzsi, 2013.02.23 16:33)

Nagyon köszönöm a receptet! Nagy sikere lett, csak így csinálom ezentúl. Olívaolajjal csináltam, bár olajbogyó nélkül, de nem számított :)