TEJFÖLÖS- VAJAS POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg szobahőmérsékletű vaj, 3 dl tejföl, 1 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 3 kávéskanál só. A díszítéshez: 1 tojás, reszelt sajt, magvak.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halvány barna hab képződik). A éisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, sót, 15 dkg puha vajat és az élesztős tejet. Az egészből sima, a táltól elváló tésztát dagasztunk, amit aztán letakarva duplájára kelesztünk.
A kelesztés után a tésztát minél vékonyabb téglalappá nyútjuk. A megmaradt 10 dkg vajat megolvasztjuk, és a felét a kinyújtott tésztára kenjük. Ezután a tésztát föltekerjük mint a bejglit, letakarjuk, és megint negyed órát kelesztjük. Ezután megint kínyújtjuk. Rákenjük a maradék vajat, megint föltekerjük, és megint pihentetjük negyed órát. Végül újra kinyújtjuk jó ujjnyi vastagságúra, villával felvert tojással megkenjük a tetejét, késsel berácsozzuk, és kisebb pogácsasazggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket megszórjuk sajttal vagy magvakkal, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp: a tésztát a vajjal való kenésnél megszórhatjuk reszelt sajttal. Így sajtos pogácsát kapunk.