Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


TELJES KIŐRLÉSŰ KIFLI

2008.01.07

Hozzávalók:

1 kg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, 1 kocka (5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, két kiskanál (csökkentett nátriumtartalmú) só, 1 csomag (10 dkg) puffasztott amarántmag*, 6-7 dl langyos víz.
* Az amaránt eredetéről és hatásáról itt olvashatsz: AMARÁNT
A kiflik tetejére: hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag...

     

Kép

 Ennek a kiflinek az a sajátossága, hogy ellentétben a többi teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyérrel, amelyek általában, tömörek, nehezek, ragadósak, fullasztó beléjük harapni, ez a kifli belül puha, foszlós, lágy, nagyon kellemes ízű és állagú. Ráadásul kiemelkedően sok az emberi szervezet számára életfontosságú ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Egyszerre hasznos, egészséges és nagyon finom.


  

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleszórjuk az amarántot, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk. A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta. Puha, galuskatésztaszerű állagot kell kapnunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két cipóra osztjuk. A cipókat egyenként körlappá nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és stanglit vagy kiflit formálunk belőlük.

A stanglikat/kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
A péksüteményeket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk a  magokkal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

 

Tipp:

Ugyanebből a tésztából természetesen süthetsz zsemléket is.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

állag

(Edit, 2010.05.12 15:05)

Szia!
Megcsináltam, de nekem nagyon szívós lett, pedig pontosan betartottam mindent :(
És ami nagyon zavar régóta, hogy semmiféle kenyerem, zsömlém tetején nem marad meg a mag. Ha bele is nyomkodom kicsit, akkor is sütés után lehullik róla szinte az összes :(
mi lehet a baj?

Re: állag

(Brigi, 2011.03.22 10:22)

Kend be a tetejét tojással és ezután szórd rá a magokat. Máris mehet a sütőbe.