TORTILLA - MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY
Hozzávalók:
3 rész kukoricaliszt, 2 rész búza finomliszt, minden 10 dkg liszthez egy teáskanál étolaj, minden fél kilóhoz egy mokkáskanál só. (A példa kedvéért: 30 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 5 teáskanál étolaj, egy mokkáskanál só.)
Elkészítés:
A liszteket és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, de véletlenül sem ragadós, folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőle, amelyek mindkét oldalát megsütjük egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben. A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni.
A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.
Tipp:
Mivel a tészta elég törékeny, én egy széles lapáttal szoktam átemelni a kinyújtott tésztakorongokat serpenyőbe és azzal is fordítom meg őket sülés közben.
A tortillát készítheted csak kukoricalisztből is, de nekem ez a lisztkeverék vált be.
Készíts a tortillából, chips-et (nachos-t) A receptet itt találod meg: CHIPS HÁZILAG. Az így készült chips-et is tálalhatod mindenféle mártogatósokhoz, de magában elropogtatva is finom.
Készíts a tortillához csilis babot! A receptet megtalálod itt: CSILIS BAB.
TORTILLA - tekercsekhez
10 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 10 dkg búza rétesliszt, 4 evőkanál étolaj, 1 mokkáskanál só, langyos víz.
Elkészítés:
A liszteket, olajat és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, puha, de véletlenül sem folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.
Ezután 16-18 gombócra osztjuk, a gombócokból lisztezett deszkán egy milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk.
A tésztalepényeket egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben nagy lángon, hirtelen megsütjük. . A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni. Úgy jó, ha a tészta világos marad, különben kiszárad, és nem lesz föltekerhető.
A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Sptjvc Cialis Au Luxembourg https://newfasttadalafil.com/ - buying cialis generic In addition research has shown that happiness is not generally predicted by income age or gender. Can I Take My Childs Amoxicillin Cuokiy <a href=https://newfasttadalafil.com/>Cialis</a> The mass in turn is propor tional to the volume of the animal. Fujshx https://newfasttadalafil.com/ - Cialis Faugev zadehufl.
dobos torta
(Kata, 2010.11.18 12:38)Hát szegény tortának a tetejét már meg sem csináltam, így el sem árultam, hogy eredetileg dobos lenne :o) Valahogy a lapok sütésénél sikerült valami rosszul, a tésztája nagyon vékony lett és tört, alig akart lejönni a sütőpapírról. Szóval valamit ott csinálhattam rosszul. De majd legközelebb! Nem adom fel! :o)
Katának
(Szamóca, 2010.10.27 15:15)
Szia Kata!
nagyon örülök, hogy minden finom lett! :)
Mi nem sikerült szépre a tortán? A teteje?
tortilla+dobos torta
(Kata, 2010.10.27 15:04)Szia! Ígéretemhez híven az élménybeszámoló. A tortilla isteni finom lett, mindenkinek nagyon tetszett. A dobos torta is nagyon finom, csak sajnos olyan randára sikeredett... de csukott szemmel felfalták :o))) De majd gyakorlom még, mert igény az volna rá :o) Köszönöm szépen!
Katának
(Szamóca, 2010.10.13 13:24)
Isten éltesse sokáig az ünnepeltet!
Remélem, minden pompásan fog sikerülni!
A tortillát persze tedd pl. zacskóba, hogy ne száradjon!
tortilla
(Kata, 2010.10.13 13:22)Szia! Köszönöm a gyors válaszod, akkor este elő is készítek mindent! Megpróbálom a dobostortádat is, aztán összefoglalóan elmondom milyen sikerem volt :o) Szülinapra lesz.
Tortilla
(Szamóca, 2010.10.13 13:03)
Szia Kata!
Ha nem sütöd keményre, akkor szerintem nyugodtan elteheted másnapra. Ehhez a második receptet javaslom. Az első hajlamos jobban száradni. (Abból leggyakrabban chips-et csinálok, ha nem fogy el rögtön.)
elősütés?
(Kata, 2010.10.13 12:57)Szia! Nagyon megtetszett a tortilla tekercsed receptje, szeretném meglepni a családot ezzel a vacsorával. A kérdésem, megoldható-e hogy egy nappal előtte sütném ki a lepényeket és csak másnap tölteném és kínálnám. Vagy akkor nagyon kiszáradna és törne? Köszi előre is!
Tésztanyújtás
(Szamóca, 2010.10.10 21:12)
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a tippet!
Meg fogom próbálni.
Otlet
(Evi, 2010.10.10 02:38)
MExiko-i szarmazasu ferjem mellett tanulom a mexikoi etelkeszitest. Igy csak annyit fuznek hozza, hogy miert nem probaljatok ki a lisztezes helyett egy tiszta nejlon zacsira nyujtani ki a tesztat, azt felemelheted, majd a kezedre rahelyezed, ovatosan , majd a kezedrol belehelyezed a serpenyobe. Nekem ez valt be. Probald ki. Talan elsore nem sikerul , de majd belejossz. En is belejottem.
Koszi a lehetoseget. NAgyon tetszik ez a honlap!
Tortilla
(Szamóca, 2010.08.26 14:45)A tekercses változathoz a második receptet ajánlom. Az könnyebben föltekerhető.
tortilla
(Szilvia, 2010.08.26 14:14)Szia, írod, hogy törékeny, én kebabot szeretnék bele, ez sülés után visszapuhul, vagy hogy lehet beletekerni a tölteléket ? Köszi
tortilla
(Lilla, 2010.06.22 17:56)
Mára pont chilis babot tervezek. Szoktam hozzá tortillát is csinálni, de ma azt hiszem chipset készítek. Köszönöm az ötletet és a receptet!
cialis pill online
(grooftoft, 2022.05.11 00:57)