Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SVÁB VAKARÉK

2008.01.09

Hozzávalók:

50 dkg liszt, a liszt minőségétől függően 3-4 dl tej, 10 dkg olvasztott vaj, egy kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor.

A tetejére: 1 tojás, 2-3 dkg olvasztott vaj + ízlés szerint durva szemű só, szezámmag, napraforgómag.

  

Kép

  

Ezt a kenyérlepényt azért hívják vakaréknak, mert régen kenyérsütéskor összevakarták a maradék kenyértésztát a dagasztóteknőből, tejjel, vajjal hólyagosra verték, az így kapott tésztából készült a "vakarék".

A kemence fűtésének utolsó szakaszában, a kenyér megsütése után, a parázzsal beterített kemencefenék megtisztított közepére fektetve sütötték meg a maradék melegben. Ez a mesebeli hamuban sült pogácsa is.

Tulajdonképpen minden magyar tájegységnek van valami hasonló kenyérlángosa, csak rengeteg néven, rengetegféle recept szerint (langalló, pompos, vakarcs, vakaró, molnárpogácsa, dübbencs...)

 

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat. Aztán az egészet összekeverjük egy fakanállal (nagyon puha tésztát kapunk, olyan, mint a csiríz), és addig verjük, keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. Ekkor letakarjuk, és egy órát langyos helyen pihentetjük.

Az egy óra leteltével a tésztát egy nagyon bőven meglisztezett gyúródeszkára borítjuk. (Ha nem elég lisztes a gyúródeszka, az egész tészta ráragad, mert nagyon puha.) Kb. 1 cm vastagra ellapítjuk. Aztán olajos késsel jókora tenyérnyi darabokra vágjuk.

A tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

A tojást összekeverjük az olvasztott vajjal, és villával kicsit felverjük. Ezzel a tojásos vajjal jó bőven megkenjük a tésztadarabokat.

Ezután a vakarékot 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük. (Vigyázat, hamar megsül. A sütési idő 10-15 perc.)

 

Tipp:

Aki nem akar a ragacsos tészta nyújtásával, vagdosásával bajlódni, az a megkelt tésztát a kelesztőtálból öntse két sütőpapírral bélelt tepsibe. A tepsiben egyengesse el nagyjából egyenletes vastagságúra. Kenje be a tojásos vajas mázzal, és egyben süsse meg. Megsülve szeletelje.

 

Kép

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kenyérlángos

(Szamóca, 2010.04.19 10:00)

Laci, te ne nézegess péksüteményeket, mert már attól fölmegy a cukrod!
Nézegess inkább salátákat és húsokat! Úgyis szereted azokat is.
Komolyra fordítva a szót: már azzal is javítanál a helyzeten, ha áttérnél a tönkölylisztre. Az pont olyan ízű, mint a hagyományos liszt, csak nem emeli olyan hirtelen és olyan nagy mértékben a vércukorszintet.
Szerintem Sharapod tud neked segíteni abban, hogy hol tudsz tönkölylisztet beszerezni.
Ha ő nem, akkor én a Metro áruházat javaslom, mert a kereskedelmi forgalomban ott a legolcsóbb a jó minőségű tönkölyliszt. Egyébként tönkölylisztből is ugyanúgy van fehér liszt, rétesliszt, teljes kiőrlésű liszt és búzadara is.
(Megjegyzem: a képen szereplő példányok is tönkölylisztből készültek, mert én csak azt használok.)

Arról hogy éhes vagyok. :DDD

(carpi, 2010.04.19 09:52)

Viki, ezt milyen lisztből csináljam hogy én is ehessem. Nagyon felcsigázott a fotó.

Sváb vakarék

(Szamóca, 2010.01.08 14:25)

Tényleg finom!

erről a kenyérről

(Csöpi, 2009.05.26 22:06)

hogy ez milyen finom! :O