VIRSLIS KALÁSZ
Hozzávalók (azt írom le, én milyen tésztából sütöttem a virslis kalászt, de te elkészítheted bármilyen más sós kelttésztából):
50 dkg liszt,
1 kis doboz (kb. 1,5 dl) natúr joghurt,
20 dkg áttört főttkrumpli (vagy krumplipüré),
3 dkg élesztő,
1 kávéskanál cukor,
2 kávéskanál só,
6 db virsli,
1 tojás villával enyhén fölverve.
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a krumplit és a joghurtot, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. (Értelemszerűen, ha a tészta túl kemény, még egy kis langyos vizet öntünk hozzá. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen változó. Ezért a folyadékadagolást mindig óvatosan kell végezni.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A virsliket vékony karikákra vágjuk.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk. A 12 tésztadarab mindegyikét egyenként kalásszá formázzuk. Először minden tésztadarabkát 3 részre vágunk, majd belefonjuk a virslikarikákat.
Közben a sütőt előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
A péksütiket a tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük a fölvert tojással, esetleg megszórjuk szezámmaggal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.