Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


ALMATORTA

2008.01.30

almatorta-009aa.jpg


Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
15 dkg vaj,
1 tojássárgája,
csipetnyi fahéj,
fél citrom reszelt héja.

A töltelékhez:
10 darab közepes nagyságú alma ( a tízből hét egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelve, három pedig szeletekre vágva),
25 dkg cukor,
2 csomag főzős vaníliás pudingpor,
5 dkg mazsola (kihagyható,
1 kávéskanál fahéj,
1 dkg mandulaforgács.


Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy oldalt 4-5 centi magas pereme legyen.
A hét reszelt almát egy fazékba rakjuk, hozzáadjuk a 25 dkg cukrot, a fahéjat és a mazsolát, és kevergetve addig főzzük, amíg a leve nagy része el nem párolog. Végül beleszórjuk a pudingport, jól összekeverjük, aztán levesszük a tűzről. (Egy egyáltalán nem folyékony, de puha, kenhető masszát kell kapnunk.)
Az almatölteléket a tortaformába nyomkodott tészta közepébe borítjuk, egyenesre igazítjuk a tetejét, aztán kirakjuk a három alma vékony szeleteivel.
Előmelegített 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ezután megszórjuk mandulaforgáccsal, és visszatesszük még 5 percre a sütőbe, hogy a mandula megpiruljon.

A kész tortát csak azután szeleteljük fel, hogy teljesen kihűlt.

 

almatorta-007a.jpg