Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


ALMATORTA

2008.01.30

almatorta-009aa.jpg


Hozzávalók:

A tésztához: 
25 dkg liszt, 
15 dkg porcukor, 
15 dkg vaj, 
1 tojássárgája, 
csipetnyi fahéj, 
fél citrom reszelt héja.

A töltelékhez: 
10 darab közepes nagyságú alma ( a tízből hét egy nagyobb lyukú reszelőn lereszelve, három pedig szeletekre vágva), 
25 dkg cukor, 
2 csomag főzős vaníliás pudingpor, 
5 dkg mazsola (kihagyható, 
1 kávéskanál fahéj, 
1 dkg mandulaforgács.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk vagy kibélelünk sütőpapírral. A tésztát belenyomkodjuk a formába úgy, hogy oldalt 4-5 centi magas pereme legyen.
A hét reszelt almát egy fazékba rakjuk, hozzáadjuk a 25 dkg cukrot, a fahéjat és a mazsolát, és kevergetve addig főzzük, amíg a leve nagy része el nem párolog. Végül beleszórjuk a pudingport, jól összekeverjük, aztán levesszük a tűzről. (Egy egyáltalán nem folyékony, de puha, kenhető masszát kell kapnunk.)
Az almatölteléket a tortaformába nyomkodott tészta közepébe borítjuk, egyenesre igazítjuk a tetejét, aztán kirakjuk a három alma vékony szeleteivel.
Előmelegített 200 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ezután megszórjuk mandulaforgáccsal, és visszatesszük még 5 percre a sütőbe, hogy a mandula megpiruljon.

A kész tortát csak azután szeleteljük fel, hogy teljesen kihűlt.

 

almatorta-007a.jpg