BÁLINT TORTA
A Bálint-torta tulajdonképpen egy óriási keksz, amit egyrészt a gyerekek döntő többsége nagyon szeret, másrészt gyerekek is el tudják készíteni, harmadrészt nem maszatolja össze a gyerekeket, ha iskolai születésnapon eszik. Nem mellékesen nagyon finom. Az ízesítő, színesítő hozzávalókat (dióféléket, cukordrazsékat fantáziánknak megfelelően variálhatjuk.Dióféle helyett használhatunk felaprított aszalt gyümölcsöt vagy mazsolát. A tésztába gyúrhatunk némi kakaóport. A sütés-főzés egy kreatív játék.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12,5 dkg puha vaj, 1 tojás, 10 dkg durvára darált dió (vagy mogyoró, mandula...), 10 dkg mogyorónyi darabokra vágott csokoládé (el lehet használni hozzá a megmaradt csokimikulást vagy csokinyulat), 5 + 5 dkg színes cukordrazsé (pl. m&m's vagy smarties), fél citrom reszelt héja, negyed kávéskanál őrölt fahéj, 15 dkg cukor (ideális esetben 14 dkg barnacukor, 1 dkg vaníliás cukor, de jó hozzá a porcukor vagy sima kristálycukor is), 1 kávéskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor).
Elkészítés:
A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával.
A vajba elektromos habverővel belekeverjük a cukrot, aztán, amikor egynemű krémet kaptunk, hozzáadjuk a tojást, és azzal is simára keverjük.
A fahéjjal és citromhéjjal ízesített diót, 5 dkg cukordrazsét és a csokoládédarabokat egy tálkában összevegyítjük.
A lisztet belekeverjük a vajas krémbe. Úgy, hogy a csokidarabokat és a cukordrazsét ne törjük össze, beleforgatjuk a diós keveréket is a masszába.
Egy kb. 25 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Egyenletes vastagságban belenyomkodjuk a tésztát. A tetején elosztjuk a megmaradt 5 dkg cukordrazsét.
A süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Kihűtve szeleteljük.
A kész süteményt olvasztott csokoládéval díszíthetjük.
Tipp:
Süthetjük kb. 20 x 20 cm-es tepsiben is. Akkor négyzetekre vágva tálaljuk.
A szeleteléshez élest kést használjunk, mert a tészta törik.