BARBIE TORTA
Hozzávalók:
A piskótákhoz:
A piskótákat egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformában és egy ugyanilyen átmérőjű 11 cm mély félgömb alakú tálban sütöttem. Tálnak megfelelő egy fémből készült hőálló keverőtál vagy tésztaszűrő vagy kuglófforma. A tálat béleljük ki sütőpapírral.
A tálban készülő piskótához 10 tojást, 10 evőkanál réteslisztet és 10 evőkanál cukrot használtam.
A tortaformában sült piskótához 6 tojást, 6 evőkanál réteslisztet és 6 evőkanál cukrot használtam fel.
A tortát megtölthetjük bármilyen nem folyós, nem túl puha tortakrémmel.
Én Dobos torta krémet készítettem ehhez a tortához.
Hozzávalók a krémhez:
8 tojást , 40 dkg porcukor, 2 csomag (2 dkg) vaníliás cukor, 30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 40 dkg vaj, 3 evőkanál cukrozatlan, sötét kakaópor.
A torta díszítéséhez szükségünk van még 1 liter Hulala növényi tejszínhabra, néhány csepp piros ételfestékre, 2 csomag habfixálóra, 5 dkg marcipánra, cukorgyöngyökre, apró marcipánvirágokra.
A krém elkészítése:
A tojásokat a cukorral egy habüstbe vagy fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött robotgép habverőjével krémes habot verünk a hozzávalókból. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön és besűrűsödjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
A csokoládét megolvasztjuk, hozzáadunk 10 dkg vajat és a kakaóport, aztán a tojáskrémbe keverjük.
A csokoládés krémet állandóan kevergetve langyosra hűtjük, aztán belekeverjük a megmaradt 30 dkg vajat. Betesszük a hűtőgépbe, amíg teljesen kihűl. Ekkor habverőgéppel jól felhabosítjuk, fehéredésig keverjük.
A piskóták elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük. A sütőt a sütés elején legalább 10 percig ne nyissuk ki.
Ha a tészta teteje túl gyorsan barnulni kezd, takarjuk le alufóliával.
A torta összeállítása:
A babáról levesszük a ruháját, és melltől lefelé betekerjük több réteg folpack műanyag fóliával.
A piskótát vízszintesen szeletekre vágjuk, aztán az egyes piskótalapokat a krémmel megkenve egymásra építjük úgy, hogy alul legyenek a tortaformában sült piskótakorong szeletei, azokon pedig a tálban sült piskóta szeletei. (A tálban sült piskótát felszeletelés előtt óvatosan formára faraghatjuk.)
A torta tetejébe középen beleszúrunk egy hosszú pengéjű kést. Az így keletkezett résbe dugjuk bele a baba lábát. (A baba lábát le is vehetjük, de stabilabban áll, ha a lábak tartják a tortában).
A marcipánból megformázzuk a baba ruhájának felső részét.
A Hulala habot két egyforma részre osztjuk.
Fél-fél litert külön-külön verünk fel egy-egy habfixáló porral. Az egyik tál habot pár csepp ételfestékkel megfestjük. (Lehet egy részét világosabbra, egy részét sötétebbre.)
A hab egy részével bevonjuk a tortát. A többi habbal pedig csillagcsöves nyomózsák segítségével kidíszítjük.
A díszítéshez cukorgyöngyöket és marcipánvirágokat is használhatunk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
nagyon szép a tortája én most megenném ojan jól néz ki
lisztérzékenység
(Netti, 2011.03.04 13:19)
Szia!
Nagyon tetszik a torta, és gyerekzsúrra szeretném elkészíteni. A meghívottak között van két gyerkőc, akik lisztérzékenyek. Szerinted milyen lisztet használhatok még ehhez a tortához, hogy ők is nyugodtan ehessenek belőle?
Köszi!
rosszió
(rosszió, 2011.01.04 16:58)nagyon jó a torta kicsit tudni magyarul mexikó városból jőttem de a testvérem Maite szeretett volna egy ilyen torták és sikerült kőszi szépen sya
Fenyőfa
(Szamóca , 2010.11.29 15:56)
Szia!
Pompás ötlet ez a fenyőfa! Nagyon kreatív vagy, az biztos!
Szerintem meg lehet csinálni úgy, ahogy tervezed, kuglófokból. Bár én nem merném nagyon magasra építeni, és három-négy hurkapálcikát szúrnék a közepébe egymástól némi távolságra, hogy véletlenül se csússzanak szét a rétegek, ha hagyományos torta módjára rétegesen meg akarod tölteni krémmel.
Nem tudom, az ágakat hogyan tervezed, de ha kissé ágas-bogas lesz, könnyebb habbal bevonni, mint fondant-nal vagy marcipánnal.
Nagyon örülök, hogy nagy sikered volt a babás tortával. Ha elküldöd nekem a fotót, hálásan megköszönöm!
( csilliviri@gmail.com )
Tortainfó
(Angie, 2010.11.29 15:02)
Szia!
A babás torta nagy sikert aratott :)
Lányaim nagyon örültek neki.
Tennék fel képet,de majd még böngészem hátha lehet valahova.
egy kis segítséget kérnék: torát sütnék.
Karácsonyfatortát.
Az alp milyen,miből legyen?
Én arra gondoltam,hogy kuglófformába sütnék egy-két formát.
Egymásrapakolnnám.
Fenyőfa formát faragnák belőle.
Kivitelezhető lehetne?
Bevonnat,fondan vagy zöld hab.
Fekvő fát találtam a neten,de én állót szeretné.
Szerinted kivitelezhető lenne?
Egy-két jótanácsot kérhetnék?
Köszönettel: Angéla
barbirol
(nagy máricsuj, 2010.11.13 15:51)torta formát ki sütyük és a kémjét a putikot ki kidiszitet és joétvágyat
a tortákrol
(napsugár, 2010.10.24 18:38)én nekem ez a kedvenc tortám,jó lenne megkóstolni,bárcsak a szülinapomon is ilyen lenne a torta.nálunk a családba az anyukámnak a testvére is hasonlókat süt.
Barbie torta
(Szamóca, 2010.09.23 19:30)
Szia Veronika!
Szívből gratulálok a kicsi lányodnak a születésnapjához, neked pedig a tortához!
Tündéri lehetett a kicsi, ahogy örült a tortának. :)
köszönet
(Veronika, 2010.09.23 14:36)
Szia Szamóca!
Nagyon örülök,hogy rád találtam.Vasárnap volt 3 éves a kislányom,gyönyörű szép Barbi tortát tudtam neki készíteni a te segítségeddel,nagyon szuper vagy,köszönöm.Nagyon szeretek sütkérezni,de a díszítésben nem voltam jó,addig míg nem találtam rád.Nagyon jó ötleteket adtál,még egyszer köszönöm.
Barbie torta
(Szamóca, 2010.09.23 10:26)
Szia Évi!
Isten éltesse a pici ünnepeltet sokáig! Nagyon boldog születésnapot neki!
Nagyon drukkolok, hogy remekül sikerüljön a torta, s nagy örömöt szerezz vele a kicsinek.
barbi torta
(Évi, 2010.09.23 08:37)
Szia Szamóca!
Nagyon szép ez a torta.Kislányom 4 éves és gondoltam, meglepem egy barbis tortával,ezt találtam a legszebbnek és nagyon örülök annak is,hogy nem marcipános,remélem meg tudom csinálni én is.Be vallom nem nagyon tudok sütni:(De a kis Kyrámért megprobálom a lehetetlent:)Drukkoljatok nekem!!Holnap megírom,hogy sikerűlt!!!
Anitának
(Szamóca , 2010.09.14 21:38)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt a tortával. Szívből gratulálok!
barbie-s torta
(Anita, 2010.09.14 21:27)
Hát lányok! Túl vagyok rajta, gyönyörű lett és finom! Nagyon büszke lettem magamra. Szeretnék Neked Kedves Szamóca ezer köszönetet mondani a leírásért, máskülönben nem mertem volna neki vágni, de már újra kezdeném!!!!
Köszönöm NEKED!!!
Barbie torta
(viki, 2010.09.10 11:57)Sziasztok!A lányom most lesz 5 éves és ilyet szeretné sütni neki.Köszönöm a segítséget.
barbi torta
(Gyöngyi, 2010.09.09 17:45)Én is ki szeretném próbálni. Szerintetek kuglóf formában meglehet sütni a szoknyáját? Kivajazva-lisztezve...
barbie-s torta
(Anita, 2010.09.06 20:59)
Sziasztok! Drukkoljatok nekem! A hét végen ünnepeljük Virágom 5. szülinapját, és egy ilyen tortát szeretnék sütni neki! Már alig várom azt is, hogy készíthessem és, ha jól sikerült, akkor a kislányom arcát szeretném már látni!
torta
(Ancsa, 2010.08.21 09:21)Persze lehet használni csak már barbie szoknya nem lesz belőle, mert nagyon gnóm lenne alacsony a szoknya a babához. Nem baj lesz belőle szép rózsaszín domb virágokkal. :)
Piskóta
(Szamóca, 2010.08.20 18:40)
Upsz!
Piskótát tényleg nem szabad légkeveréssel sütni. Egyrészt kiszárad, másrészt a külseje túl hamar megszilárdul, a belseje pedig összeesik.
Ugye azért használható maradt?
a tortádról
(rebi, 2011.03.16 18:48)