BEJGLITORTA
Hozzávalók (24-26 cm-es tortaformához):
a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 dkg friss élesztő, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só, kb. 1 dl hideg víz;
a kenéshez: 1 tojás;
a töltelékhez: 50 dkg őrölt mák vagy dió, 15 dkg cukor, kb. 2 dl víz; 1/4 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola (elhagyható).
Elkészítés:
A tésztához a lisztet szemcsésre dolgozzuk a vajjal. Belemorzsoljuk az élesztőt – nem kell felfuttatni. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, és a vizet apránként adagolva sima tésztává gyúrjuk. (A tészta, akkor jó, ha rugalmas, jól gyúrható.) Kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vízbe szórt cukrot addig főzzük, amíg a szemcsék teljesen fel nem olvadnak. Ekkor levesszük a tűzről, belekeverjük a többi hozzávalót, és kihűtjük. (Éppen kenhetőnek kell lennie, de semmiképp sem folyékonynak.)
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket a tortaformával megegyező átmérőjű körlappá nyújtjuk. 2 tésztalapot 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt elősütünk. Az egyik nyersen maradt tésztalapot a sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, egyenletesen elosztjuk rajta a töltelék harmadát. Erre egy elősütött lapot helyezünk, majd töltelék, a másik elősütött tészta, töltelék következik, végül a tortát lezárjuk a megmaradt nyers tésztakoronggal. Óvatosan lenyomkodjuk.
A tojást szétválasztjuk, a sütemény tetejét megkenjük az elhabart sárgájával, majd kb. 30 percre hideg helyre tesszük. Ezután a villával felvert fehérjével kenjük meg, és megint 30 percet pihentetjük. Végül 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a tetejét. Hidegen szeleteljük.
Tipp:
Vaníliasodót kínálhatunk mellé.