Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BERENIKÉ TORTA

2011.09.24

p1050215-dd.jpg

  

Hozzávalók (24 cm-es tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt.
A vaníliakrémhez: 1 liter tej, 6 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 vaníliarúd.

A csokoládéöntethez: 10 dkg jó minőségű csokoládé, 1 dl rum.
A töltelékhez: 40 dkg áttört gesztenye, 10 dkg porcukor, 2 dl tejszín.

  

p1050200-dd.jpg

  

Elkészítés:

A vaníliakrémhez a hat tojás sárgáját, 15 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. (Bele lehet dobni a tejbe a félbe vágott vaníliarudat is.) Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe öntjük, és a habüstöt egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük

A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.

A megfőtt, krumplinyomón áttört gesztenyét sima krémmé keverjük a cukorral és a tejszínnel.

A csokoládét megolvasztjuk, és belekeverjük a rumot.

A torta összeállításához a piskótalapot két rétegre vágjuk. Az alsót a tortaforma aljába tesszük. Megkenjük a gesztenyekrém felével. Erre kerül a vaníliakrém fele. A másik piskótakorongot falanyi darabokra tépkedjük, és a vaníliakrém tetejére szórjuk, majd kicsit lenyomkodjuk. A piskótadarabkákat meglocsoljuk a rumos csokoládéval. Ezután megint egy réteg gesztenyekrém következik. Végül a tortát bevonjuk a maradék vaníliakrémmel.

Tipp:

A díszítéshez érdemes a gesztenyéből egy kicsit félretenni, és a kész torta tetejére nyomni.
Ha a torta gyerekeknek készül, rum helyett használhatsz vízben föloldott rumaromát is. Vaníliarúd helyett használhatsz 2-3 csomag vaníliás cukrot is.

 

p1050137-ee.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hát engem a sütik érdekelnek mert szeretek sütni és meg is enni!

(Katalin, 2014.09.05 17:15)


Most ezt a bereniké tortát fogom ki probálni.

Bereniké torta

(Eszter, 2014.05.23 14:34)

Az lenne a kárdésem,hogy a tejszynt fel kell verni a gesztenyés krémhez?

Bereniké torta

(Krisztina, 2011.12.11 07:53)

Szia Szamóca! Nagyon mutatós tortácska ez, még sohasem hallottam róla! Érdekelne a torta története is. Ez egy nevezetes torta, vagy Te találtad ki? Vagy hol akadtál erre a receptre? Gratulálok!

Re: Bereniké torta

(Mária, 2012.09.19 22:50)

Szia!
Annyit szeretnék a történethez fűzni, hogy Bereniké magyarul és még sok idegen nyelven Veronika. Görög szó, jelentése szerint = Gyózelmet hozó Istenasszony. Kedvem lenne nekem is elkészíteni, de nincs krumplinyomóm.

Re: Re: Bereniké torta

(Szamóca, 2012.09.20 09:25)

Nyugodtan megcsinálhatod krumplinyomó nélkül is! Úgy is nagyon jó lesz, ha nem nyomsz gesztenyét a tetejére. Éppen elég gesztenye van magában a tortában is. :)

A Veronika névvel való rokonsága vitatott.
Sokkal inkább valószínű a Viktória névvel való azonossága. A Viktória a Niké, Bereniké nevek latin megfelelője.

Re: Re: Bereniké torta

( Erzsébet, 2014.02.21 21:31)

Kedves Mária nem szükséges hozzá krumplinyomó,elég egy jó reszelő is. Sajtreszelővel is megoldható.

édes sütik

(renáta, 2013.02.19 20:50)

Édentyúk

(Loo, 2012.09.19 11:27)

Édentyúk megtette a nagy bejelentést! 2013 az ő éve...
http://www.edentyukofficial.eoldal.hu

Berekiné torta

(NyZy, 2012.08.30 12:24)

Szia Szamóca!
A lányom imádja a gesztenyét ezért gondoltam hogy megcsinálom.Szombatra várjuk a vendégeket kérdésem az lenne hogy már pénteken csináljam meg vagy szombaton.Pénteken kényelmesebb lenne mert szombaton főznöm is kéne.Szerinted?A másik kérdésem meg a gesztenyés rész,a gesztenye masszát hogyan főzzem meg?
Várom mielőbbi válaszod.Köszönöm

Re: Berekiné torta

(Szamóca, 2012.09.02 08:10)

Szia!
Úgy látom, sajnos elkéstem a válasszal. Ne haragudj!
Remélem, megcsináltad azóta a tortát és remekül sikerült!
(Ennek a tortának kifejezetten jót tesz, ha áll egy éjszakát vagy egy napot tálalás előtt. De hűtőben kell tartani. A gesztenyemasszát nem kell megfőzni, csak ha szemes gesztenyéből készíted, azt.)

Berekinetorta

(Edesszaju, 2012.02.13 19:48)

Sok es kemeny munka,de megeri mert igen FINOM !

Bereniké torta

(Szamóca, 2011.12.11 21:51)

Szia Krisztina!
A tortát én találtam ki, és a kislányommal készítettük el.
A története annyi, hogy a csillagok a tetején a "Bereniké haja" csillagképre utalnak. Azért gesztenyés, mert a kislányom imádja a gesztenyét. A tortában a sárga szín a csillagokat, a barna, a kislányom barna haját idézi.
A "Bereniké haja" csillagkép egy történelmi személyhez, II. Berenikéhez, Egyiptom királynőjéhez köthető. Bereniké férje III. Ptolemaiosz veszélyes hadjáratot indított a szírek ellen. Bereniké felajánlotta Aphrodité istennőnek híresen gyönyörű, hosszú haját, amire rendkívül büszke volt, hogy a férje biztonságban hazatérjen. Levágott haját az istennő templomában helyezte el, de az másnap reggelre eltűnt. Az udvari csillagász bejelentette, hogy a felajánlás akkora örömöt okozott az istennőnek, hogy az égre helyezte azt. Megmutatta hajfürtből kialakult csillagok csoportját, amit azóta "Bereniké hajának" neveznek.

Re: Bereniké torta

(Krisztina, 2011.12.13 09:17)

Nagyon szuper! Válasz kielégítő! :) Na most már biztosan tudni fogom ki az a Bereniké, ha másként nem, akkor Szamóca tortája!! Csillagászati továbbképzésem is tökéletes volt! Köszönöm. Kedvem lenne beleharapni a monitorba! szia