HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
BÖGRÉS GYÜMÖLCSÖS TORTA
Hozzávalók (2 decis bögrével vagy kefíresdobozzal mérve):
1 bögre porcukor, 2 bögre rétesliszt (vagy másfél bögre rétesliszt + fél bögre darált dió), fél bögre olvasztott (de nem meleg) vaj, 6 tojás, egy csomag vaníliás cukor, csipetnyi fahéj, csipetnyi só, egy mokkáskanál sütőpor.
A tetejére: kb. 1 kiló megtisztított, feldarabolt friss vagy befőtt vegyes gyümölcs jól lecsöpögtetve (barack, cseresznye, meggy, málna, ribizli...)
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájukat a cukorral, vaníliás cukorral és az olvasztott vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Összekeverjük a lisztet (a diót), a fahéjat és a sütőport, és ezt a száraz keveréket csomómentesen összevegyítjük a cukros tojássárgájával. Ezután óvatosan beleforgatjuk a krémbe a keményre vert tojásfehérjét.
A tésztát sütőpapírral bélelt gyümölcstorta-formába vagy tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 200 fokon sütni kezdjük.
Hat perccel a sütés megkezdése után kivesszük a sütőből, és elrendezzük a tetején a jól lecsöpögtetett gyümölcsöket (picit be fognak süllyedni a tésztába, de nem teljesen). Ezután visszarakjuk a süteményt a sütőben, és készre (tűpróbáig) sütjük. (Ha nagyon barnul a teteje, takarjuk be alufóliával.)
Amikor megsült, még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.
Válasz Évának
(Szamóca, 2009.06.08 09:56)