CSOKOLÁDÉTORTA (TORTA AL CIOCCOLATO)
Hozzávalók (20-22 cm-es kapcsos tortaformához):
30 dkg jó minőségű csokoládé, 15 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg (barna) cukor, 5 dkg liszt.
Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk a vajjal, majd langyosra hűtjük. Hozzáadjuk a cukorral kikevert tojássárgáját, majd a lisztet. Végül beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. A tésztát a sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. (Akkor jó, ha kívül szilárd, de belül lágy marad.) A sütőből kivéve legalább 10-15 percig állni hagyjuk, majd levesszük róla a formát, és tálaljuk.
Tipp: a tésztát sütés előtt ízesíthetjük reszelt narancshéjjal vagy néhány csipetnyi fahéjjal. Tálaláskor adhatunk hozzá gyümölcsöt vagy vaníliafagylaltot.