CSOKOLÁDÉTORTA KÖRTÉVEL
Hozzávalók (egy 22-24 cm-es tortaformához):
25 dkg csokoládé, 20 dkg finomra darált mandula, 15 dkg vaj, 5 dkg sötétbarna nádcukor, 4 tojás, 3 körte, fél kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
A csokoládét felolvasztjuk a vajjal (nem kell főzni, csak éppen megolvasztani), majd langyosra hűtjük. Amíg a csokoládé hűl, az egész tojásokat habosra keverjük a nádcukorral és a csipetnyi sóval. A tojásos krémet a kihűlt csokoládéba keverjük, majd beleforgatjuk a mandulát.
A keveréket a tortaformába töltjük, a megtisztított, felezett körtét a tetejére rakjuk, majd a sütőbe tesszük, és kb. 40 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta már nem lötyög, de a beleszúrt tű még nedves, kicsit ragacsos marad. Vigyázat, ne süssük túl!
Tálalásnál adhatunk hozzá tejszínhabot vagy vaníliafagylaltot.