EPERTORTA
Hozzávalók: A piskótához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 4 evőkanál rétesliszt. A krémhez: 2 kis dobozos (2 vagy 2,5 dl-es) tejszín, 1 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 2 csomag vaníliás cukor. A torta tetejére: fél kiló friss eper 5 deka csokoládéforgács.
Elkészítés:
A piskóta elkészítése (26 cm átmérőjű tortaformához):
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krém elkészítése:
A hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A megsült piskótát kihűtjük és tortatálra tesszük. Ráhalmozzuk a krémet, aztán a tetejét kirakjuk az eprekkel. Végül a tortát csokoládéforgáccsal szórjuk meg.