FORDÍTOTT ALMATORTA
Kedves Teca! 50. születésnapod alkalmából szeretettel köszöntelek, sok-sok vidámságot, egészséget, boldogságot kívánok.
Hozzávalók (egy 24 cm-es tortához):
A tésztához: 20 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 2 tojás, 2 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 1 kávéskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja, fél kávéskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.
Az almához: 3 nagyobb alma, 10 dkg barna cukor, 5 dkg vaj.
Elkészítés:
Az almát megtisztítjuk, kicsumázzuk (a héját nem feltétlenül kell levágni), majd cikkekre vágjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőben felolvasztunk 5 dkg vajat. Beleszórunk 10 dkg barna cukrot, 1-2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk az almát, és kis lángon karamellizáljuk.
Közben 5 dkg felolvasztott, kihűtött vajat összekeverünk két tojással, 5 dkg barna cukorral és a tejjel. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd belekeverjük az egybeszitált lisztet, fahéjat, sót és sütőport.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral. Ha az alma leve elpárolgott, és az almacikkek borostyánszínűvé váltak, elosztjuk őket a tortaforma alján. Az almára öntjük a tésztát, és a süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. (Ajánlatos a tortaforma alá egy tepsit tenni, hogy ha mégis kifolyna a karamell a formából, ne égjen a sütő aljába.)
A kész tortáról lekapcsoljuk a forma oldalát, aztán egy gyors mozdulattal a süteményt a tortatálra fordítjuk.
Frissen, melegen is tálalhatjuk, de hidegen is finom.
A recept eredetije Rachel Allen: A család kedvencei című szakácskönyvében található.
köszönet
(Teca, 2012.10.22 19:41)