FRANCIA CSOKOLÁDÉTORTA
A Julie & Julia című film tiszteletére.
Hozzávalók (24 cm átmérőjű formához):
A tésztához: 12 dkg vaj, 12 dkg (barna) cukor, 15 dkg liszt, 2 dkg (1 evőkanál) cukrozatlan kakaópor, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 1/2 kávéskanál szódabikarbóna.
A karamellhez: 35-40 dkg cukrozott, sűrített tej.
A csokoládékrémhez: 20 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, 2 tojás.
Elkészítés:
A tésztához a vajat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és addig verjük robotgéppel, amíg habos, vajszínű krémet nem kapunk. A krémbe szitáljuk a kakaóport, a szódabikarbónát, a lisztet és a sót. Összedolgozzuk, majd egy órára hűtőgépbe tesszük.
A csokoládékrémhez a tejszínbe tördeljük a csokoládét, és kis lángon addig melegítjük, míg a csokoládé fel nem olvad. (Nem kell forralni.) Kihűtjük, majd belekeverjük a tojásokat.
A tortaformát kibéleljünk sütőpapírral, a tésztát egyenletes vastagságban belenyomkodjuk úgy, hogy a forma alját teljesen befedje, a szélén pedig kb. 4 cm magas tésztaperemet kapjunk.
A tésztára sütőpapírt fektetünk. Szárazbabot vagy borsót szórunk rá nehezéknek, aztán 160 fokos sütőben 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, a babot a sütőpapírral együtt kiemeljük belőle. A megszilárdult tésztára ezután egyenletesen vastag rétegben rákenjük a karamellizálódott sűrített tejet (az elkészítése itt, a recept alatt olvasható), arra pedig a csokoládékrémet.
A süteményt kb. 30 percre visszatesszük a sütőbe. (Ha túl hamar sülne, takarjuk le alufóliával!)
Mikor megsült, legalább fél órát állni hagyjuk, ezután tálalhatjuk.
Tipp:
Ugyanez a sütemény elkészíthető muffinformában is.
Ha kivételesen finom édességre vágysz, készíts ehhez a tortához gyümölcsöntetet!
GYÜMÖLCSÖNTET
Hozzávalók: 25 dkg gyümölcs, a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukor, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő.
Elkészítés: A gyümölcsöt és a cukrot egy fazékba rakjuk. Egy deci vizet öntünk rájuk. A cukros gyümölcsöt fölforraljuk, 2-3 percig kevergetve főzzük, majd 2 evőkanál étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel még egy percig forraljuk.
Az öntetet melegen is, hidegen is adhatod a süteményhez.
KARAMELL KÉSZÍTÉSE SŰRÍTETT TEJBŐL
TEJKONZERVBŐL
Hozzávalók:
konzerv-, cukrozott, sűrített tej.
Elkészítés:
A tejkonzervet annyi vízben, amennyi bőven ellepi, a forrástól számított három órán át gyöngyözve forraljuk. Ezután a vízben hagyjuk lehűlni, csak lehűtve bontjuk fel.
Ilyen módon érdemes egyszerre több karamellt készíteni, mert felbontás nélkül a karamellizált tejkonzerv a szavatossági idején belül eltartható, süteménytölteléknek bármikor felhasználható, de önmagában is kitűnő édesség.
TUBUSOS SŰRÍTETT TEJBŐL
Hozzávalók:
35-40 dkg tubusos, cukrozott, sűrített tej, 10 dkg barna cukor (esetleg kristálycukor).
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverve csavaros tetejű, nagyon jól záródó befőttesüvegbe töltjük kb. 3/4 részig. (Nem árt, ha a befőttesüveg szájára ráteszünk 4-5 réteg alufóliát, mielőtt rácsavajuk a tetőt, hogy tényleg jól zárjon.)
A házi "tejkonzervet" annyi vízben, amennyi a benne levő sűrített tejet bőven ellepi, a víz forrásától számított három órán át gyöngyözve forraljuk úgy, hogy az elpárolgó vizet közben folyamatosan pótoljuk forró vízzel. Ezután az üveget a vízben hagyjuk lehűlni. (Nagyon vigyázzunk, hogy ép, véletlenül sem repedt üveget használjunk! A repedt üveg széttörhet főzés közben.)
KARAMELL HÁZILAG
Hozzávalók:
30 dkg cukrozott sűrített tej (tubusos, ami Magyarországon is kapható), 5 dkg barna cukor (ha nincs barnacukor, jó az egyszerű kristálycukor is), 5 dkg ízesítetlen vaj.
Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd egy hőálló edénybe, és mérsékelt tűzön állandóan kevergetve főzd addig, amíg a massza besűrűsödik és kezd elválni az edény oldalától. (Vigyázz, mert nagyon könnyen odaég.)
SŰRÍTETT TEJ
Többször fölvetettétek azt a kérdést, hogy hol lehet dobozos sűrített tejet kapni Magyarországon.
Van az ilyen típusú konzerv tejeknek egy magyar forgalmazója is. A termék nálunk "Markomilk tej" néven kapható. De nagyon ritkán lehet hozzájutni.
Ahol megbízhatóan, mindig kapható cukrozott sűrített tejkonzerv, az az Arbat bolthálózat.
Ha valaki Szlovákiában jár, érdemes bármelyik élelmiszerboltban pár tucat ilyen tejkonzervet beszerezni, mert nagyon sokrétűen fölhasználható.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Sziasztok!
Aki budapesti és még nem talált konzerv tejet, annak tudom ajánlani a Lehel csarnokban a földszinten, az Ázsia boltban! 400-500 Ft között van! Bár Pesten biztos több a lehetőség mint vidéken, de itt biztos kapható!
sűrített tej
(Zsóka, 2012.03.04 19:57)Most "jöttem"egy másik blogról,ott olvastam,hogy Szigetszentmiklóson -előzetes egyeztetés után-kapható a dobozos sürített tej,olcsóbban az Arbatnál!Katt a Markomilk-re,a kapcsolatoknál elolvashatod a címet!
sűrített tej
(Zsóka, 2012.03.04 19:54)Most "jöttem"egy másik blogról,ott olvastam,hogy Szigetszentmiklóson -előzetes egyeztetés után-kapható a dobozos sürített tej,olcsóbban az Arbatnál!Katt a Markomilk-re,a kapcsolatoknál elolvashatod a címet!
karamellas csokitorta
(Maja, 2011.04.26 17:04)
Kedves Szamoca!
Koszonom a receptet, isteni finom lett, a nem edes szaju 21 honapos kislanyom egy pillanat alatt eltuntette az adagjat :). Nem hittem volna, hogy a karamellkeszites ilyen konnyen megy, de tenyleg nem varazslat. Mondjuk en itt angliaban siman hozzajutok a konzervhez, szerencsere, mert vegre igy tobb sutiben is kiprobalhatom!
Szep napot, tovabbi sok-sok finomsag megosztasat kivanom!
Udv: Maja Nottinghambol
Karamell
(Szamóca, 2010.09.11 09:10)
Lányok, írtam a recept végére egy egyszerű házi változatot a karamell-probléma megoldására.
Így nem kell a sűrített tejet órákig kavargatni akkor sem, ha nem kaptok tejkonzervet.
Karamell
(Szamóca, 2010.09.10 21:47)
Sajnos a dobozos változat az igazi.
Igaz, az is sokáig fő, de közben semmi gond vele.
A baj az, hogy nehéz hozzájutni a dobozos sűrített tejhez Magyarországon.
Remélem, nagyon jól sikerül a tortád!
karamell
(zuzu, 2010.09.10 21:33)
Sziasztok!
Nekem 40 perc alatt lett sűrű a karamell. Türelem kell hozzá. De legközelebb nem így készítem. :D
Még sül a torta, remélem szép lesz.
Krémek
(Szamóca, 2010.09.08 09:26)
Nagyon sajnálom, Évi. :(
Az biztosnak látszik, hogy nem te csináltál rosszul valamit, hanem a sűrített tejjel volt a baj. Ki tudja némelyiket miből csinálják...
Krémek
(Évi, 2010.09.07 20:32)Kb. 20 percig kavargattam, de nem sűrűsödött. Aztán feladtam. Sütés után a fölső réteg meg is szilárdult, a karamellem viszont kifolyt. Ettől függetlenül finom lett, csak nem túl esztétikus. :)
Csokoládé torta
(Szamóca , 2010.09.07 18:37)
Szia Évi!
A fölső, csokoládés réteg tényleg teljesen folyós sütés előtt.
A karamellrétegnek viszont sűrűnek kéne lennie.
Hogyan csináltad? Úgy, ahogy itt le van írva a tubusos tejes változat? Mert azt addig kell kavargatva főzni, amíg be nem sűrűsödik.
Krémek
(Évi, 2010.09.07 14:27)Nekem nagyon hígak lettek a krémek (mindkettő). A karamellkrémet sűrített tejből készítettem, de nem sűrűsödött be eléggé. Mivel mindkét krém híg lett, így amikor rátettem a tésztára össze is keveredtek. Mit rontottam el?
Francia csokoládétorta
(Szamóca, 2010.08.28 08:40)
Drága Márta!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!
Én ezt a tortát szinte hetente sütöm, mert ha vendégségbe megyünk, és megkérdezem, mit vigyünk, szinte mindig ezt kérik.
Engem is jócskán meglepett, hogy ilyen hatalmas sikere van.
Múlt hétvégén is kettőt sütöttem belőle.
Francia csokoladetorta
(Marta Porteleki, 2010.08.28 02:42)Tokeletes lett a torta, ugy mint a tobbi recepted! Hamar, konnyen elkeszitheto ez a fantasztikus tortakoltemeny. Csokiimadoknak kifejezetten ajanlom!Halas koszonet a receptert! Szep hetveget kivanok!
Francia csokoládétorta
(Nóra, 2010.06.15 06:16)
Szia Szamóca!
Tegnap megsütöttem ezt a tortát, nagyon finom! Biztos, hogy máskor is elkészítem.Örülök, hogy megtaláltam az oldaladat, nagyon jó receptek vannak itt. Sok mindent készítek a leírásaid alapján.
Francia csokoládé-torta
(Juli, 2010.06.10 12:09)Hát ez nagyon finom lehet a hétvégén megsütöm.
karamell
(Anita, 2010.06.03 16:08)
Nagyon köszönöm! :)
Mostanában annyit sütöttem, hogy megfogadtam, hogy tartok egy kis szünetet, de hát így nem fog menni :)))
Sűrített tej
(Szamóca, 2010.06.02 10:39)
Szia Anita!
Én gyerekkoromban tanultam ezt a karamellfőzési technikát. Nagyon jó módszer. Csak persze nem szabad forrón fölbontani a konzervet. :)
A recept végére, ide, a hozzászólások fölé írtam néhány sort a konzerv tejről és a karamellről. Remélem, segít.
Ha nem, kérdezz nyugodtan!
karamell
(Anita, 2010.06.01 16:53)
Húha, ez nagyon jól néz ki!
Mintha az egyik sztáros-főzős műsorban láttam volna, hogy Szandi valamilyen édességhez (talán palcsinta?) szintén sűrített tejből csinált karamellt. A doboz kibontásakor mondjuk körbelőtte vele a konyhát :)
Nem figyeltem még, hol lehet ilyen konzervet kapni, de most már kénytelen leszek kipróbálni...
sűrített tej
(Hamucipóka, 2013.02.01 14:27)