GESZTENYETORTA - AHOGY A NAGYI KÉSZÍTI
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland (sötét, cukrozatlan) kakaópor.
A töltelékhez: 40 dkg megfőtt, krumplinyomón áttört vagy robotgéppel pépesített gesztenye + 10 dkg porcukor + 1-2 evőkanál rum összekeverve (vagy az előbb felsoroltak helyett két csomag gesztenyemassza), 10 dkg puha vaj, 10 dkg porcukor, kb. 2 dl tejszín. A díszítéshez esetleg kb. 10 dkg áttört cukros gesztenye (vagy gesztenyemassza), 1-2 evőkanál porcukor, csokipasztillák vagy koktélcseresznye.
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A kihűlt piskótát vízszintesen három részre vágjuk.
A gesztenyekrémhez az áttört cukros, rumos gesztenyét (vagy a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát) egynemű krémmé keverjük a 10 dkg porcukorral, 10 dkg vajjal és annyi tejszínnel (a tejszínt nem kell fölverni), hogy kenhető, de véletlenül sem folyós, inkább szilárd krémet kapjunk. (A szükséges tejszín pontos mennyisége a gesztenye vagy a gesztenyemassza eredeti állagától függ, de általában nem kell néhány evőkanálnyinál több.)
A gesztenyekrém kétharmad részével megtöltjük a fölvágott piskótát. A maradékkal kívülről bevonjuk a tortát. A tetejét krumplinyomón átnyomott gesztenyeszálakkal díszítjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Azt szeretném kérdezni,hogy hány cm-es tortaformához van a recept?Nekem 24 cm-es van.Az elég?El lehet vágni a torta lapot kettőbe?
Köszönöm előre is.
Gesztenye torta
(Szamóca, 2010.04.15 11:37)
Kedves Kati!
Ne haragudj, hogy nem válaszoltam rögtön, de egyszerűen nem volt rá időm.
Gondolom, azóta már megoldottad a problémát.
Azt gondolom, ha 40 x 20-asban sütöd, és 3 részre vágod a tésztát, úgy pont jó.
gesztenye torta
(kati, 2010.04.09 18:17)szia,azt szeretném megkérdezni hogy én ezt a tortát egy40*20-as tepsibe szeretném sűtni,ahhoz is elég ez a hozzá való vagy több kell(vagy mondjuk akkor csak ketté vágnám a piskotát nem három részre)akkor elég lenne nem??vagy akkor nem olyan finom??Előre is köszönöm a választ!SZIA:KATI
gesztenye torta
(Rita, 2009.11.19 07:36)Imádom ezt a receptet, már többször megcsináltam a tortát. Az egyik kedvencünk.
gesztenye torta
(Anita, 2014.02.01 20:02)