JÁNOS TORTA
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához: 40 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula, 20 dkg porcukor, 30 dkg hideg vaj, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 2 tojássárgája, egy csipet őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.
A felső tésztaréteghez: 10 dkg mandulaforgács, 1 evőkanál kristálycukor.
A töltelékhez: 3-4 dl sűrű, gyümölcsdarabos lekvár (eper, .sárgabarack, meggy...)
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat (a 40 dkg lisztet, az őrölt mandulát, a porcukrot, a hideg vajat, a sütőport, egy csipet sót, a 2 tojássárgáját, a citromhéjat és a csipet őrölt fahéjat) egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A morzsatészta kétharmadát a tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk, úgy, hogy körben 3-4 cm magas peremet képezzünk.
A tésztára egy sütőpapírt fektetünk, és szárazbabot vagy borsót szórunk rá nehezéknek, aztán 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. (Véletlenül se süsd tovább, meg ne égesd!)
A tíz perc elősütés után a torta tésztáját kivesszük a sütőből, kiemeljük belőle a beletett sütőpapírral együtt a babot, és a helyébe, a tészta közepébe belekanalazzuk, és egyenletes vastagságban (kb. ujjnyi vastagon) elkenjük a lekvárt.
A megmaradt egyharmadnyi morzsatésztába belerakjuk a szeletelt mandulát és a kristálycukrot. Lazán egybeforgatjuk, kicsit összemorzsoljuk újra, és az egészet nagyjából egyforma vastagon a torta tetejére szórjuk.
A tortát visszatesszük a 180 fokos sütőbe, és kb. még 15 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!)
A megsült tortát kihűtve tálaljuk. A tetejét porcukorral díszíthetjük.
TESZTSA
(ERIKA, 2012.12.23 18:21)