KARÁCSONYFA TORTA
Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland kakaópor.
A trüffelkrémhez: 15 dkg jó minőségű étcsokoládé, 3 dl tejszín, (esetleg habfixáló).
A díszítéshez: porcukor, olvasztott csokoládé, cukorgyöngy.
Elkészítés:
A díszítéshez 1-2 evőkanál olvasztott, de nem forró csokoládét töltünk egy erős műanyag zacskóba. A zacskó sarkán egy egészen kicsi lyukat vágunk, és sütőpapírra csillagot rajzolunk a csokoládéból. Megszórjuk cukorgyöngyökkel.
A krémhez a tejszínt egy lábasba öntjük. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük. (Legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőben.) A hideg csokoládés tejszínt (esetleg habfixáló hozzáadásával) kemény habbá verjük.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk az egybeszitált lisztet és kakaóport.
A tésztát egy magasabb falú, kb. 40 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A piskótából süteményszaggatóval különböző méretű csillagokat vágunk ki. Megkenjük őket a csokoládékrémmel, és egyre csökkenő méretben egymásra helyezzük őket. (A krém összetartja a tornyot, de biztonság kedvéért beleszúrhatunk a közepébe egy hurkapálcikát.) A tortát meghintjük porcukorral, és a tetejébe illesztjük a csokoládécsillagot.
Tipp:
Ha nincs sok eltérő méretű csillagformád, vágj ki csillagokat papírból, és a papírformák mentén darabold fel a piskótát!