LILI TORTA
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt, 4 evőkanál finomra darált mandula.
A töltelékhez: 40 dkg megfőtt, krumplinyomón áttört vagy robotgéppel pépesített gesztenye + 10 dkg porcukor + 1-2 evőkanál rum összekeverve (vagy az előbb felsoroltak helyett két csomag gesztenyemassza),1 dl tejszín, 10 dkg csokoládé, csokirudacskák.
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzáadva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet és a mandulát.
A tésztát sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor megsült, rácsra borítva kihűtjük.
A kihűlt piskótát vízszintesen két részre vágjuk.
A gesztenyekrémhez az áttört cukros, rumos gesztenyét (vagy a villával szétnyomkodott gesztenyemasszát) egynemű krémmé keverjük a tejszínnel (a tejszínt nem kell fölverni).
A gesztenyekrém kétharmad részével megtöltjük a fölvágott piskótát. A maradékkal gesztenye kétharmadából golyókat formázunk. A csokit megolvasztjuk. A gesztenyegömböket megmártjuk a csokiban. A maradék csokival leöntjük a tortát. A közepére gesztenyét nyomunk, a szélét a gesztenyegolyókkal és csokirudacskákkal díszítjük.