MÁKOS-MEGGYES TORTA
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 2 tojássárgája, egy csipet őrölt fahéj, 5 dkg hasábokra vágott mandula.
A töltelékhez:
20 dkg őrölt mák*, 10 dkg cukor, 2 tojásfehérje (ami a tésztához kellő két tojássárgájából maradt), 10 dkg megmosott mazsola,
1 kiló meggy kimagozva (vagy 1 nagy üveg magozott meggybefőtt) nagyon alaposan lecsepegtetve, 3-4 kanál porcukor, egy mokkáskanál őrölt fahéj.
Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.
Elkészítés:
A tésztához a hozzávalókat a mandula kivételével mind egy tálba öntjük, és egybemorzsoljuk.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A morzsatészta felét a tortaforma aljára nyomkodjuk.
A két tojásfehérjéből - fokozatosan hozzáadva a 10 dkg cukrot - kemény habot verünk. A darált mákot összekeverjük a mazsolával, aztán beleforgatjuk a tojásfehérjehabba.
A mákos tölteléket a tortaforma aljába nyomkodott tésztára kenjük.
A megmaradt tésztát két nagyjából egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt - úgy, hogy nagyjából mindenhova jusson - a mák tetejére morzsoljuk.
Ezután a tésztamorzsákon egyenletesen elterítjük a nagyon jól lecsöpögtetett meggyet. Megszórjuk a fahéjjal összekevert porcukorral.
A megmaradt morzsatésztába óvatosan, hogy ne törjön nagyon össze, bemorzsoljuk a mandulát, és a mandulás tésztát nagyjából egyforma vastagon a torta tetejére szórjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. egy óráig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!)
Kihűlve tálaljuk.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Én egyszer már megsütöttem, rendkivül nagy sikere volt, most ismét meg fogom sütni a fiam barátnőjének a szülinapjára. Isteni finom, és gyors, egyszerű elkészíteni.
pedored@vipmail.hu
(Dor-Dic, 2008.12.19 19:10)A torta is nagyon finom lehet, de a díszítése egyszerűen fantasztikus, ötletes, gusztusos, ízléses, szemet gyönyörködtető...Gratulálok! Művészi alkotás!!!
Mákos-meggyes torta
(Éva, 2010.10.17 20:46)