MARCIPÁNOS CSOKOLÁDÉ TORTA
Hozzávalók:
A piskótához (egy 22-23 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor.
A csokoládékrémhez: 5 dl tejszín, 3 tábla (30 dkg) jó minőségű étcsokoládé, egy evőkanál narancslikőr.
25 dkg fehér marcipán, cukorgyöngyök a díszítéshez.
Elkészítés:
A torta készítése a hűtés miatt hosszabb időt igényel. Legjobb, ha este kezdjük a krémkészítést, és másnap töltjük a tortát.
A csokoládékrémhez a tejszínt egy tűzálló edénybe öntjük. A csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve fölolvasztjuk. A csokoládés tejszínt forrásig hevítjük. Levesszük a tűzről, letakarjuk, és néha megkeverve kihűtjük. Mikor kihűlt, belekeverjük a narancslikőrt és minimum 2-3 órára, de legjobb, ha legalább egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.
A piskótához a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is. Aztán a kakaóporral összekevert lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát tortaformában 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük, majd rácsra borítva kihűtjük.
A marcipánból két, a tortaforma méretével megegyező méretű, körlapot nyújtunk.
A hűtési idő letelte után a krémet kivesszük a hűtőből. Habverőgéppel kemény habot verünk belőle. (Sajnos előfordulhat, hogy a bolti tejszín olyan vacak minőségű, hogy habfixálóport is muszáj a krémbe keverni, hogy stabil habot kapjunk.)
A tortalapot három részre vágjuk. A csokoládékrém hatodát rákenjük az alsó tésztalapra (vékony réteg lesz). A krémre ráborítunk egy marcipánlapot, amit megkenünk megint egy hatodrész krémmel. Erre jön a középső tésztalap, majd megint egy hatodnyi csokikrém, marcipán, csokikrém, végül a felső tortalap.
A tortát kívülről bevonjuk a maradék csokoládékrémmel és cukorgyöngyökkel díszítjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Fincsi
hűtés - sürgős
(pólácska, 2010.12.28 16:09)
Szia!
Nagyon tetszik a recept, már el is kezdtem készíteni, holnap lesz egy kedves barátomnak a születésnapja. Azt írod hűtőgépbe kell tenni a krémet, ezalatt hűtőszekrényt vagy fagyasztót értesz?
Válaszodat előre is köszönöm!
Pólácska
Re: hűtés - sürgős
(Zsuzsanna, 2012.11.24 07:12)Ilyen buta kérdést egy háziasszony hogy tehet fel? Ha lefagyasztod, hogyan kened rá a tortára? Ezen nem gondolkodtál???
Torta
(Szamóca, 2010.12.31 10:10)
Szia!
Gondolom, azóta már elkészült a torta. Remélem, nagyon jó lett!
A hűtő az sima hűtőgép. Nem fagyasztani kell a krémet.
A piskótába sosem teszek sütőport.
piskóta
(pólácska, 2010.12.28 16:23)
Még egy kérdésem lenne. mMegütötte a szemem, hogy a piskótába nem kell sütőpor, hogy hogy? Milyen vastag kell legyen ennek tésztának a piskótája?
Pólácska
Tejszín
(Szamóca, 2010.02.01 10:17)
Szia Anikó!
A süteményekhez hagyományos habtejszínt használok.
A marcipánt porcukrozott deszkán szoktam nyújtani. A tetejét is megporcukrozom egy kicsit nyújtáskor, hogy ne ragadjon.
Sajnos olyan marcipánokat is árulnak, amik nem alkalmasak a nyújtásra, díszítésre. (Ezek általában műanyag szalámiformába vannak töltve és nagyon puhák.)
Én Szamos marcipánt szoktam használni.
marcipán
(Anikó, 2010.01.31 23:48)Szia! Még egy kérdésem lenne. Egyszer próbálkoztam marcipándíszítéssel, de nekem nem sikerült. Leragadt, aztán túlzottan puha lett, bárhogy próbáltam nem jött össze. Mi a titka a marcipánnak?
tejszín
(Anikó, 2010.01.31 23:46)
Szia!
Csak néhány napja bukkantam az oldaladra, de azóta naponta nézegetem és tanulok. Nagyon tetszik. Köszönöm! Márciusban lesz a kislányom szülinapja és találgatok, milyen tortát süssek. Több receptben láttam, hogy a krém tejszínes. A kérdésem most az, hogy milyen tejszínt használsz a krémekhez?
Kandírozott narancs
(Szamóca, 2009.12.14 15:25)
Szia Andrea!
Kandírozott narancsot a piacokon szoktak árulni azok az árusok, akik dió- és mogyoróféléket is árulnak.
De általában a nagyobb élelmiszeráruházakban is kapható kis kockákra vágva, dobozos csomagolásban.
Marcipános csokoládétorta
(andrea, 2009.12.13 20:47)Kandírozott narancshéjat hol tudok vásárolni? Nagyon jól néz ki , biztos hogy megsütöm.Köszi
Marcipános csokoládé torta
(Marika, 2009.12.12 19:38)Most olvasom a receptet Anyósoméknak 2010 január 02 lesz 50éves házassági évfordulójuk megsütöm. Köszi a receptet
receptekről nagyon szívesen
(Zsuzsa, 2009.12.10 18:41)Éppen most állítom össze a karácsonyi menüt,ez a torta lehet,hogy benne lesz.
Csokoládé torta.
(Margit, 2009.12.07 15:44)Nagyon jól nézki, bisztos nagyon finom.Majd meg sütöm.
torta
(Csilla, 2009.12.07 06:36)Ez a torta fantasztikusan finom, karácsonyra is megcsinálom, köszönöm a receptet!
csokimani
(konyhatûndér, 2013.06.14 04:27)