Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


OROSZKRÉM TORTA

2008.01.13

 

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.

   

oroszkrem-torta-011-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.

  

nagyika-tortaja-20090328-030-dd.jpg

    

A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.

Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.

   

tortak-20081205-007-dd.jpg

 

 

HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA

  

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.

A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.

A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.

  

p1090378-dd.jpg

  

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.

A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.

A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.

A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.

  

oroszkrem-torta-4-029-dd.jpg

p1120591-dd.jpg

oroszkrem-torta-4-034-dd.jpg

p1110935-dd.jpg

p1170419-dd.jpg

p1120387-ee.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Oroszkrém torta

(Eper, 2011.01.30 15:34)

Szia Szamóca, te rokonlélek!:)

Azért írok, mert köszönettel tartozom ezért a receptért, ami baromi egyszerű és gyorsan készen van. Én ugyan a piskotát nem magam sütöttem, hanem vettem, de a krém egyszerűen fenomenális lett...és gyönyörűen meg is díszítettem magával a krémmel így persze nem fehér, hanem sárgás... Lefényképeztem, ha esetleg érdekel: http://www.kepfeltoltes.hu/view/110130/torta_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

oroszkrém torta

(erika , 2011.01.13 15:16)

szia én azt szeretném kérdezni hogy én elég nagy tortát szeretnék életársm 23 szülinapjára 4 fele szeretném vágni a piskótát és ugy tölteni .akkor kb menyi habtejszin és menyi puding por kellene bele bagyis leirnád nekem kb-re az arányokat szeretném neki megsütni.elöre is köszönöm szépen Erika

oroszkrém torta

(Évi, 2010.12.23 19:01)

Nagyon-nagyon finom lett a torta, köszönöm a receptet, karácsony másnapjára is meg kell sütnöm! Szerintünk sokkal finomabb, mint a cukrászdai!!
Mégegyszer köszönöm a szuper receptet! (Igaz az enyém nem lett olyan szép mint a tiéd, de az íze mindenért kárpótolt!)

Oroszkrém torta

(Szandy, 2010.12.22 21:59)

Én már egyszer megsütöttem anyukám születésnapjára, nagyon jól sikerült, ízlett mindenkinek(hamar el is fogyott)!A krém nekem is nagyon sok lett, pedig 2x vágtam el a piskótát is.Most az ünnepre kettőt csinálok a biztonság kedvéért:D

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.12.18 15:30)

Szia Évi!
Persze, hogy meg lehet csinálni három külön lapból is a tortát, de akkor (az én megfigyelésem szerint) másfélszer annyi hozzávaló kell a piskótához, mert a vékony lapok kevésbé emelkednek meg.
Egyáltalán nem muszáj gyümölcsöket tenni a krémbe, csak nálunk a fiúk úgy szeretik.
Meg lehet csinálni teljesen gyümölcstelenül, vagy rumba áztatott mazsolával is.
Isten éltesse a nagylányodat ezer és még egy évig! Boldog születésnapot neki!

oroszkrém torta

(Évi, 2010.12.14 23:50)

Az az igazság, hogy lehet, hogy a "normális" oroszkrémtortához zselatin kell, de én már gyerekkorom óta nem szeretem azokat a sütiket amiben van. Megpróbálom megcsinálni így, hátha sikerül... Bár én gyümölcsök nélkül szeretném valahogyan elkészíteni, úgy nekem valahogy "oroszkrémesebb". De mindenképpen vonz az, hogy nem kell gőz fölött pacsmagolni. Holnap lesz a nagylányom szülinapja (11) de csak hétvégén tartjuk... Ha sikerül, megsütöm ünnepekre is. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy szerinted meg lehetne úgy is sütni, hogy külön-külön három lapot sütök ebből a piskótamasszából? Mert akkor nem kellene vagdosni, ami nekem nagyon nem megy. Köszönöm!

Pudingpor

(Szamóca, 2010.12.01 21:12)

Szia!
Nekem elég szokott lenni a kettő.
(A képviselőfánk tortánál azért szeretem a sűrűbb krémet, mert a kevésbé kemény krém hajlamos eláztatni a fánktésztát, ha áll egy kicsit.)

krém

(Bóbita, 2010.12.01 20:10)

Elbizonytalanodtam a puding vásárlásnál. A Gála 5dl tejhez van, az Aranka 3dl-hez. A St. Honoré tortánál 1 lter tejszínhez írtál 3 db Arankát. Az egy kicsit sűrűbb krém? Itt elég 1 liter tejszínhez (nem hulalával csinálom!) 2db Aranaka? Válaszodat előre is köszönöm!

Oroszkrémtorta

(Marcsi, 2010.11.20 23:55)

Megcsináltam, holnap viszem egy névnapi köszöntőre. Lehet, hülye vagyok, de nekem a krém őrült sok lett...remélem, elégedettek lesznek a vendégek, majd referálok :) A csokitortádat múltkor megsütöttem, isteni lett, elpusztították mind egy szemig :) Köszönöm a recepteket!

tortárol

(brigi, 2010.11.08 22:45)

én arra gondoltam, hogy az ize olyan-e mint a cukrászdai? és köszönöm hogy vissza válaszolt!

Oroszkrém torta

(Szamóca , 2010.11.08 22:14)

Szia Brigi!
A fotókon is látod, hogy nem ugyanolyan, mint a cukrászdai.
A cukrászdai oroszkrém torták 99%-a jilk pasztából és ipari sárgakrém porból készül.
Ez viszont normális alapanyagokból.
Nem, nem kell bele sütőpor.

a tortárol

(brigi, 2010.11.08 21:52)

ez ugyanolyan mint a cukrászdai? és még egy dolog, nem kell bele sütőpor? amugy nagyon jol néz ki!

Oroszkrém torta

(Böbe, 2010.11.04 19:57)

Szia!
Köszönöm ,hogy ilyen gyorsan válaszoltál:)Vasárnapra fogom elkészíteni és meg fogom írni neked az eredményt,szoríts nekem:)))
Üdvözlettel:Böbe

Oroszkrém torta

(Szamóca, 2010.11.04 18:00)

Kedves Böbe, oroszkrém tortát pudingpor nélkül csinálhatsz hagyományos módon is: főzött sárgakrémmel, de ebben a pudingporos receptben éppen az a jó, hogy villámgyors és a krém sokkal könnyebb, habosabb.
A torta oldalán egy széles pengéjű késsel szoktam elkenni a krémet, a szélére pedig habzsákból nyomok mintákat.
Isten éltesse a férjedet, nagyon boldog születésnapot kívánok neki!

Az oroszkrém tortáról

(Böbe, 2010.11.04 12:53)

Szia!
Ha nincs csak főzős pudingom akkor neki sem kezdjek a tortának?Mivel csinálod meg olyan szépre a torta oldalát ,hogy viszed fel a krémet?Válaszod előre is köszönöm.A férjemnek szeretném megsütni a születésnapja alkalmából ez a kedvenc tortája,de ahol most élünk nem esznek krémes tortákat mint mi magyarok.

nem tom xD

(szandíí cicaa, 2010.09.23 10:54)

sztem jóól néznek ki de én csak a tetejére vagyok kiváncsii mert én anyumnak meg tesómnak sütök kettőtttt
anyum 39 tesóm 23 :D :P szaal szépet kell csinálnom :D <3 <33

pici

(kicscsaj, 2010.09.16 13:46)

nagyonnehézsajna.nemtommegcsinálni:(:(:(:(

Sütőpor

(Szamóca, 2010.09.07 18:33)

Szia!
Nem kell bele sütőpor.

Szia

(csemete, 2010.09.07 11:46)

Nem kell a tésztájába sütőpor?

msnzone@szunyi.com

(MSNZONE, 2010.09.04 11:24)

Tuningold az MSN-ed, alakítsd úgy ahogy szeretnéd!
Hangulatjelek, Programok, Szriptek, és a legjobb közösség!

Regisztrálj te is!

Katt a linkre: http://msnzone.szunyi.com/index.php?app=core&module=global&section=login


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »