OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 1 liter habtejszín, 2 csomag Gála vagy Aranka hidegen elkészíthető vaníliás pudingpor, 25-30 dkg apróra vágott, lecsöpögtetett befőtt gyümölcs (őszibarack, magozott meggy, ananász), 5 dkg puha (vagy előre beáztatott) mazsola.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a hozzávalókat egy tálban gépi habverővel felverjük úgy, hogy először a tejszínt öntjük a tálba, 1-2 percig habosítjuk, amíg egy kicsit sűrűsödni kezd, azután adjuk hozzá a pudingport, amivel krémsűrűségűre keverjük. (Nagyon hamar besűrűsödik, vigyázzunk, nehogy túlverjük és összecsomósodjon!)
A krémet 2:1 arányban szétosztjuk. A nagyobbik felébe laza mozdulatokkal egy kanállal belekeverjük az apróra vágott gyümölcsöket.
A megsült piskótát kihűtjük, kettévágjuk és az alsó felét tortatálra tesszük. Megkenjük a gyümölcsdarabos krémmel, és beborítjuk a másik piskótalappal, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a megmaradt (gyümölcsdarabok nélküli) krémmel vonjuk be.
Díszíthetjük a tortát a krémbe kevert gyümölcsökkel megegyező gyümölcsdarabkákkal vagy gyümölcsszeletekkel is, az oldalát pedig bevonhatjuk mandulaforgáccsal.
HAGYOMÁNYOS OROSZKRÉM TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt.
A krémhez: 6 dl tej, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 vanílirúd vagy 5 dkg vaníliás cukor, 5 dkg rumba áztatott mazsola.
A díszítéshez: 3 dl tejszín, 2-3 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, esetleg cukrozott gyümölcs, mazsola vagy mandulaforgács.
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy kivajazott tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
A krémhez a tojások sárgáját és a 10 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk a vaníliarúd kikapart belsejével. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk, belekeverjük a mazsolát. A krémet alaposan kihűtjük.
A megsült piskótát kihűtjük, három rétegre vágjuk és az alsó korongot tortatálra tesszük. Megkenjük a krém felével, és beborítjuk egy másik piskótalappal, amire a krém másik fele jön, végül az utolsó piskótalap, amit óvatosan lenyomkodunk.
A tortát kívülről a kemény habbá vert tejszínnel vonjuk be.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Szeretném elkészíteni ezt a tortát, és mivel nem vagyok gyakorlott torta készítő azt szeretném megkérdezni, hogy ha 6 tojásból készítek piskótát akkor nem lesz túl "lapos" a torta? Lenne még egy kérdésem: hogyan szokták a torta oldalára rászórni pl. a kókuszreszeléket, mandulaforgácsot...? Egyszer már próbálkoztam, de nekem olyan sok lepotyogott.
Válaszodat előre is köszönöm!
Oroszkrm torta
(Banya csak1, 2010.08.11 05:36)
Sziasztok!
�rül�k hogy rábukkantam az oldalra!
Olvasom a pozitĂv hozzászĂłlásokat Ă?s Ăşgy dĂ?ntĂ?ttem Ă?n is elkĂ?szĂtem a tortát! :)
A páromat szeretn�m meglepni szülinapján , s rem�lem sikerül! :)
A vĂ?gkifejletet mindenesetre megĂrom ! :)
Gratulálok az oldalhoz !
Ui: Sz�pek a torták! ;)
oroszkrém torta
(Netty, 2010.08.02 20:21)finom.de az én cukrászreceptem finomabb.csalódtam.....de azért finom
Hajninak
(Szamóca, 2010.08.01 20:17)
Kedves Hajni!
Nagyon sajnálom, hogy nem kaptál időben választ a kérdésedre, de légy szíves, nézd el nekem, hogy elmentem nyaralni!
Ezt az oldalt kedvtelésből írom, nem ez a munkám. Nem ülök napi 24 órában a számítógép mellett.
Igyekszem válaszolni a föltett kérdésekre, de előfordul, hogy egy-egy hozzászólás elkerüli a figyelmemet, vagy esetleg - főleg nyaranta - akár egy-két hétre is számítógéptől távol vagyok.
Még egyszer elnézést kérek!
oroszkrémtorta
(Hajni, 2010.08.01 19:51)
Szia Szamóca!
Koszi,hogy nem válaszoltál,úgyhogy megoldottam magamtól az oroszkrémtorta bevonását,és vettem a boltban csokisat.
Egy csalódott olvasód!
Tárolás
(Szamóca, 2010.07.30 11:05)
Szia Edit!
Nem, ez a krém nem esik össze egy nap alatt a hűtőben.
De a helyedben - ha mód van rá - a díszítését én holnap csinálnám.
Persze, ha muszáj, megcsinálhatod ma is.
Tárolás
(Edit, 2010.07.30 11:02)
Nagyon tetszik a recepted, egyszerűnek és finomnak tűnik, nem kell gőz fölött vacakolni, stb,stb. Most fogom kipróbálni.
Az lenne a kérdésem, hogy ha ma kell elkészítenem, de csak holnap fogyasztjuk, nem esik össze? (Természetesen hűtőben tartanám)
Torták
(Szamóca, 2010.07.25 16:53)
Szia Merci!
Úgy érted, szakácskönyvben adjam ki?
Nem hiszem, hogy lenne rá kereslet.
Oroszkrém torta
(Szamóca, 2010.07.12 12:51)
Szia Kata!
Gondolom, minden folyékony édesítő különböző, ezért azt tanácsolom, hogy egyszerűen kóstold meg a krémet készítés közben.
Oroszkrém torta
(Kata, 2010.07.12 12:42)
Szia!
Nagyon örültem, hogy felkerült ide egy egyszerűnek látszó oroszkrém torta recept. Szeretném én is megcsinálni, de cukor helyett folyékony édesítővel. ha ezzel csinálnám, akkor mennyit tegyek belőle? Előre is köszönöm a segítséged!
A kedvességedröl
(Éva, 2010.07.01 19:35)
Es raadasul meg gyorsan valaszolsz is.
Van tobb recepted, hogy kiprobaljam?
Itt Canadaban nagyon divat az egeszseges taplalkozas. A te filozofiad beillik az ittenibe.
Ha a jo magyar izeket ossze lehetne vegyiteni az egeszseges taplalkozassal, az isteni lenne.
Oda se figyelj a traditionalistakra. Egy recept attol igazan jo, hogy megorzi a hagyomanyokat es azt uj elemekkel gazdagitja. Olyan mint a nepdal.
Sok sikert:
Eva
Oroszkrém torta
(Szamóca, 2010.06.30 21:56)
Kedves Éva, jó a sima finomliszt is.
Remélem, jól sikerül a torta!
az oroszkrém torta
(Éva, 2010.06.30 21:50)
Kedves Szamoca,
Canadàban élek és legalàbb 30 éve nem ettem oroszkrém tortàt. Most elhatàroztam, hogy az unokàm szülinapjàra ezt fogok sütni. Minden receptet megnéztem és a Tied volt a legszimpatikusabb. A hozzàszolàsokat is megnéztem, hogy làssam mennyire sikerültek màsok a recepted alapjàn. Csak gratulàlni tudok, mindenki oda van.
A problémàm : itt nincs rétesliszt (vagy én nem tudok rola), a tejszint %-ban mérik (az ami felverhetö 35 %-os), se Gàla se Aranka vaniliàs pudingpor nincs, Oetker van helyette. Képzelem az is jo. De mivel helyettesitsem a réteslisztet ??? Rendes lisztböl is jo a recepted ???
Köszi elöre is :
Éva
Oroszkrém torta
(Hajni, 2010.06.15 00:46)
Nagyon tetszik a torta,gratulálok!Szeretném elkészíteni egy emeletes torta felso szintjének!Be lehet vonni krém helyett marcipánnal,vagy cukormasszával?
Oroszkrém torta
(Anikó, 2010.06.07 23:50)Köszönöm a receptet, elkészítettem a tortát, isteni finom volt,igaz a piskótát vettem, mert nekem sose sikerül, és nem akartam kockáztatni. Róbert napra sütöttem a barátomnak, de ezután minden ünnepkor megismétlem.
oroszkrém torta
(Ancsa, 2010.08.22 01:08)