PALACSINTA TORTA
Hozzávalók:
A palacsintákhoz: 10 dkg szobahőmérsékletű vaj, 5 dkg porcukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 3-4 dl tej, 1 csapott kis mokkáskanál sütőpor, fél citrom reszelt héja (kihagyható). Étolaj a palacsintasütő kikenéséhez. Tölteléknek: ízlés szerint lekvár, cukorral elkevert darált dió, olvasztott csokoládé, sűrűre főzött puding, cukros kakaópor, nutella, vaníliás túrókrém... Díszítésnek porcukor, gyümölcs vagy csokiforgács.
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral. Belereszeljük a citromhéjat.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a vajas krémbe keverjük, a fehérjékből kemény habot verünk.
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral.
A tej negyedét a vajas krémbe vegyítjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és apránként beleöntve a megmaradt tej felét, sima tésztát keverünk. A tésztába beleforgatjuk a tojáshabot.
A még megmaradt tejet csak akkor adjuk a tésztához, ha túl sűrű lenne.
Egy palacsintasütőt vékonyan kiolajozunk, fölhevítjük, és a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk benne. (A palacsinták mindkét oldalát megsütjük.)
A palacsintákat az általunk választott töltelékkel megkenve/megszórva egymásra rétegezzük.
A palacsintatorta tetejét ízlés szerint díszítjük.
Tortaként szeletelve tálaljuk.
Tipp:
Ezt a palacsintatortát úgy is szoktam készíteni, hogy vaníliás cukorral és tojássárgájával elkevert túróval töltöm meg, a túrós töltelékhez feltört tojásokból megmaradt tojásfehérjét cukorral gőz fölött nagyon kemény habbá verem, ezzel a tojáshabbal bevonom a palacsintatortát, és sütőben átsütöm.