Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


PANNI TORTA

2015.04.10

Hozzávalók (20-22 cm-es tortaformához):

a világos tésztához: 5 tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál rétesliszt;

a sötét tésztához: 4 tojás, 4 evőkanál cukor, 3 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor;

a vaníliakrémhez: 5 dl magas zsírtartalmú tej, 5 tojás, 5 dkg kukoricakeményítő. 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd;

az öntethez: 2 evőkanál porcukor, 0,5 dl mandula- vagy baracklikőr vagy rum, 1,5 dl víz;

a töltelékhez: 2 dl sárgabaracklekvár;

a bevonáshoz: olvasztott csokoládé.

 

Elkészítés:

A világos tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét - a cukrot folyamatosan hozzáadva - kemény habbá verjük. Tovább verve, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. (Tűpróba!) Rácsra borítva kihűtjük, majd 3 rétegre vágjuk.

A sötét tészta is így készül annyi különbséggel, hogy a lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, és ezután keverjük a tojáshabba. Ezt a piskótát lapjában félbevágjuk.

A vaníliakrémhez a tejbe kaparjuk a vanília magjait, és beletesszük a kikapart rudat is, majd a tejet a legkisebb lángon, nagyon lassan főzzük 10-15 percig, kihűtjük, átszűrjük.

A krémhez való tojásokat is szétválasztjuk. A fehérjéből 5 dkg cukorral gőz fölött nagyon kemény habot verünk. (Egy nagyobb edényben vizet forralunk, ráteszünk egy kisebb edényt úgy, hogy az alja ne érjen bele a forrásban levő vízbe, és ebben a kisebb edényben verjük föl legalább 15 perc alatt a tojáshabot.) Levesszük a tűzről, de a gőz fölött hagyjuk.

A tojássárgákat simára dolgozzuk a cukorral, majd - fokozatosan hozzáadva kihűlt vaníliás tejet - a keményítőt is. Ezután kis lángon, kézi habverővel keverve besűrítjük. (Nem forraljuk fel!) Levesszük a tűzről, többször megkeverve langyosra hűtjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. A kész krém harmadát félretesszük a torta bevonásához és díszítéséhez.

Az öntethez összekeverjük a porcukrot a vízzel és a likőrrel.

Tortatálra teszünk egy réteg világos piskótát, meglocsoljuk az öntet ötödével, vékonyan megkenjük lekvárral, majd vaníliakrémmel. Ezután egy sötét lap következik, rá pedig öntet, lekvár, krém. A rétegezést tovább folytatjuk, de az utolsó világos lapot az öntettel meglocsolt oldalával fordítjuk a torta tetejére.

A torta oldalát krémmel, a tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be. A peremét habzsákba töltött krémmel és tetszés szerinti marcipánvirágokkal díszítjük

A süteményt tálalásig hűtőben tartjuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.