Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PISKÓTA TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL

2008.01.11

Hozzávalók:

 

30 dkg liszt, 15 dkg (ha van, barna)cukor, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 2,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 teáskanál vaníliakivonat.

 

Kép

 

Elkészítés:

A  lisztet egybeszitáljuk a sütőporral és szódabikarbónával, összekeverjük a cukorral. A vizet, olajat, ecetet egybeöntjük, aztán belekeverjük a száraz hozzávalókba. A tésztát vaníliakivonattal ízesítjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.

(A sütők különbözőek. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta! Ha túl korán barnulna a teteje, takard be alufóliával.)

Az elkészült piskótát megtöltheted különböző krémekkel vagy lekvárral.

 

Tipp:

Ha barnacukrot használsz, az a piskótának szép, barnás színt ad.

Készíts ennek a piskótának a felhasználásával EPERTORTÁT TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL!

 

 

PISKÓTA TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL  -  másképp

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 6 evőkanál étolaj, 1 csapott teáskanál szódabikarbóna, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1-2 csomag vaníliás cukor, 1 szűk evőkanál 10%-os ecet, 2 dl víz.

  

Kép

 

Elkészítés:

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és szódabikarbónával, összekeverjük a cukorral, aztán belekeverjük a többi hozzávalót. Nem szabad sokáig kevergetni, csak éppen addig, amíg csomómentesen összeáll.

A tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített 180-200 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 30 percig). Ha túl hamar barnul a teteje, takarjuk le alufóliával.

Tipp:
Az így készült tortát rétegekre vághatjuk és megtölthetjük pl. lekvárral vagy valamilyen te- és tojásmentes krémmel.
Kívülről bevonhatjuk cukormázzal, olvasztott tejmentes csokoládéval, kakaó- vagy karobmázzal.

Készíts OROSZKRÉM TORTÁT TEJ ÉS TOJÁS NÉLKÜL!

 

Tejmentes csokoládémáz

Hozzávalók:
20 dkg porcukor, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál napraforgóolaj, 4 evőkanál forróvíz.

Elkészítés:
A hozzávalókat összemelegítjük addig, amíg a cukor teljesen elolvad. A csokimázat melegen a sütemény tetejére öntjük és gyors mozdulatokkal elsimítjuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

PISKÓTA

(Szamóca, 2011.04.14 19:05)

Szia!
Kb. 22-24 cm-es tortaformához.
Természetesen be lehet vonni fondant-nal vagy bármilyen krémmel, marcipánnal...
Igen, el lehet készíteni előző nap.
Remélem, jól fog sikerülni!

tojás mentes piskóta

(Szera, 2011.04.13 19:51)

Szia! Szeretném megkérdezni, hogy ez a recept, ami fent van hány cm-es tortaformához elég és be lehet-e vonni fondanttal. Valamint meg lehet-e sütni előző nap? Köszi a válaszodat előre is