Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


RÉPATORTA

2008.01.10

Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

25 dkg sárgarépa, 15 dkg (ha van, barna)cukor, 15 dkg dió, 5 tojás, 10 dkg (ha van, rétes)liszt, 1 citrom, 10 dkg mazsola (vagy aszalt meggy, áfonya, sárgabarack, illetve más aszalt gyümölcs ízlés szerint), egy evőkanál vaníliás cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanálnyi kandírozott narancs, 1 kiskanál sütőpor.

   

repatorta-009-eee.jpg

   

Elkészítés:

A sárgarépát finomra reszeljük, aztán belekeverjük a jól megmosott mazsolát és az apróra vágott kandírozott narancsot, valamint belereszeljük a citrom héját, aztán megcsöpögtetjük egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg.

A diót nagyobb lyukú darálón megdaráljuk vagy gépben nem túl finomra aprítjuk. A darabolt dióba belekeverjük a fahéjat és a vaníliás cukrot.

A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a répás keveréket, a diót, aztán a lisztet. Jól összekeverjük.

Ezután a répás masszába óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot.

A tésztát a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. (Addig kell sütni, amíg a közepére szúrt tűre vagy villára már nem tapad nyers tészta.) Ha túl hamar barnul a teteje, le kell takarni alufóliával.

Vigyázat, a kész sütemény nagyon puha, laza tésztájú, könnyen törik!

A megsült tortát rácsra borítva kihűtjük, aztán az alábbi bevonatok egyikével díszítjük.

1.) 20 dkg olvasztott fehér csokoládét kikeverünk pár csepp citromlével.  

2.) 15 dkg porcukrot fényesre keverünk két evőkanál citromlével.

3.) 20 dkg mascarpone vagy más tejszínes krémsajtot kikeverünk 5 dkg porcukorral és egy evőkanál citromlével vagy narancslével. (A citrom vagy narancs finomra reszelt héjából is keverhetünk a krémbe.)

 

repa-torta-017-ff.jpg

 

 

RÉPATORTA másképp

 

Hozzávalók (2 dl-es bögrével mérve):
A tortához: 4 db tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre olaj, 2 bögre reszelt répa, 2 bögre liszt, 2 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál fahéj, 1 csipet só.

A krémhez: 2 evőkanál vaj, fél bögre porcukor, másfél bögre natúr krémsajt.

A torta tetejére: darabosra vágott vagy darált dió.

Elkészítés:

A cukrot és a tojásokat jól kikeverjük, hozzáadjuk az olajat és a reszelt répát. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót összekeverjük, majd az előzőekhez adjuk.
A tésztát kivajazott tepsibe vagy tortaformába öntjük, és kb. 40 percig (tűpróbáig) sütjük 200 fokon.

Hűlni hagyjuk.
Olvasszuk meg a vajat. Keverjük össze a cukorral. Keverjük bele a natúr krémsajtot.

Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tortára, majd a torta tetejét darabos dióval szórjuk meg.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Első répatorta

(Piroska, 2016.02.13 15:23)

Kedves Szamóca!

Ma megsütöttem a első recept szerint a répatortát.
Igazán finom lett, köszönöm a receptet!
Üdv. P

bevonó

(Anita, 2014.04.16 10:29)

Szia,

Nagyon tetszik a recepted. Melyik bevonód ajánlod hozzá leginkább? A fehér csokis nem törik ha felvágjuk a tortát? 19 CM -es formába is beférhet ez a mennyiség? :)

Köszi,
Anita

a répatortáról

(Aina, 2013.03.10 17:42)

A felnőtt fiam nem szereti a krémes süteményeket. Angliában ismerte meg a répatortát, és most szülinapjára meglepetésemre azt kért. A neten található sok recept közül ez (az első) tűnt legfinomabbnak. Nem bántam meg!!! Mascarpone krémmel bevonva, tetején a marcipán répácskákkal nemcsak redkívül mutatós, de nagyon-nagyon zamatos, finom volt. Teljes siker! Köszönöm szépen a receptet, elteszem a kedvencek közé. :-)

Re: a répatortáról

(Szamóca, 2013.03.10 19:45)

Isten éltesse a fiadat sokáig! És persze téged is! :)

répatorta

(mónika, 2012.04.17 14:11)

Nagyon-nagyon jó recept!:-) Épp most vetem ki a sütőből a sütit, és egyből meg is kóstoltam! Olyan az íze, mintha gyümölcskenyeret ennék!
Biztos, hogy máskor is megsütöm majd!:-)
Köszönöm szépen a receptet!
Puszi!!!:-)))

répatorta

(Éci, 2012.03.31 21:28)

Szia!

Répatortát szeretnék sütni. Melyik receptet ajánlod? Gondolom állagra hasonlóak...De ízre? Barna vagy kristálycukorral finomabb? Bocsi, a sok buta kérdésért, de ilyet még nem sütöttem.

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv.: Éci

Re: répatorta

(Szamóca, 2012.03.31 21:49)

Szia!
Én jobban szeretem az elsőt, de a második is nagyon finom.
A barna cukor ad egy kis karamellás plusz ízt a süteményeknek. Én nagyon szeretem.
Kérdezz nyugodtan! Ha tudok, válaszolok.
Remélem, nagyon jól sikerül a tortád!

Re: répatorta

(Anita, 2012.04.14 14:35)

Most készülök elkészíteni!Remélem sikerülni fog:)))

Répa torta másképp

(Niki, 2011.04.22 19:32)

Szia!
Most sütöttem meg a Répatorta másképp receptet. Azért választottam ezt, mert nagyon egyszerűnek tűnt, és ehhez volt itthon minden. Máskor felkészülök és mindenképp teszek bele valami gyümölcsöt még, de a tészta isteni puha és omlós lett. Páromnak ízlett nagyon, észre sem vette a répát :D Köszönöm szépen

Répa

(Szamóca, 2010.04.15 11:53)

Szia Klári!
Marcipánból gyúrta a répákat.

répák

(Klári, 2010.04.10 22:15)

Miből vannak azok a kis répák a tetején?

Répa torta

(Szamóca, 2010.03.17 11:11)

Szia Saci!
Köszönöm szépen, de ez a répatorta tényleg nagyon könnyen elkészíthető, egyszerű sütemény.

Répatorta....

(Saci, 2010.03.16 13:20)

Bámulatosan jól néz ki, ezek a répácskák a tetején!!:-)Nagyon kreatív és ügyes vagy! Gratulálok!:-)