ST. HONORÉ TORTA
Hozzávalók:
20 dkg leveles tészta (az elkészítését itt találod meg: LEVELES VAJAS TÉSZTA).
Az égetett tésztához, amiből a fánkok készülnek: 2,5 dl víz, csipetnyi só, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 4 egész tojás.
A vaníliakrémhez: 1 liter tej, 20 dkg cukor, 6 tojás, 5 evőkanál liszt, 1 rúd vanília (vagy vaníliaesszencia, esetleg 3-4 csomag vaníliás cukor).
A karamellhez: 20 dkg cukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál vaj.
A díszítéshez: szárazon (üres serpenyőben) megpirított mandulaforgács.
Elkészítés:
Az égetett tésztához a hozzávalókat kimérve a kezünk ügyébe készítjük.
A 2,5 dl vizet egy fazékba öntjük és fölforraljuk. Beledobunk egy csipetnyi sót. Beletesszük a vajat, és megvárjuk, amíg teljesen felolvad. Ezután a lisztet állandó keverés mellett a vajas vízbe szitáljuk. Ezután az egészet folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg az edény közepén összeáll egy fényes massza. Ezután még kb. két perc keverés jön, majd az edényt levesszük a tűzről.
A forró tésztát egy keverőtálba borítjuk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és minden tojás után jól egybekeverjük a masszát robotgép dagasztó spiráljával. A következő tojás mindig csak akkor mehet a tésztába, ha az előző már teljesen belekeveredett. Végül egy sima, fényes, ragadós, sárga masszát kell kapnunk.
A leveles tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és egy 24-26 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy alaposan kivajazunk). Beletesszük a leveles tésztából kivágott korongot.
Az égetett tésztát egy csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. Spirál alakot nyomunk belőle a leveles tésztára.
Az egészet 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütési idő alatt a sütőt nem szabad kinyitni!
A maradék égetett tésztából egy másik tepsire (amit szintén kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazunk) diónyi gömböket nyomunk.
Miután az korong megsült, a kis gömböcöket is megsütjük. Kb. 15 perc alatt készen is vannak. A sütőt most se nyissuk ki a sütési idő alatt!
A vaníliakrémhez a hat tojás sárgáját és a 15 dkg cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.
Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)
Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük.
A kihűlt vaníliakrémet csillagcsöves habzsákba töltjük. A megsült kis fánkok alján hegyes késsel apró nyílást vágunk, és alulról megtöltjük őket vaníliakrémmel.
A fánkkorongot egy tortatálcára tesszük. Spirálban rányomjuk a fánkok megtöltése után megmaradt vaníliakrém felét. A korong szélén elrendezzük a megtöltött fánkokat.
A karamellhez a cukrot egy teflonserpenyőben állandóan kevergetve fölolvasztjuk. Mikor teljesen fölolvadt, hozzáadjuk az ecetet és a vajat, és gyors mozdulatokkal az egészet egyneműre keverjük.
Az így kapott karamellt rákanalazzuk a kis fánkok tetejére, és megszórjuk őket mandulaforgáccsal.
A megmaradt vaníliakrémet a torta közepébe nyomjuk.
Tipp:
Aki nem szereti a kemény, ropogós karamellt, díszítheti a fánkok tetejét egyszerűen porcukorral vagy olvasztott csokoládéval.
Ha nincs kedved a vaníliakrém főzésével vesződni, próbáld ki ezt a gyors receptet:
GYORS VANÍLIAKRÉM
Hozzávalók:
1 liter tejszín, 3 csomag főzés nélkül készítendő vaníliás pudingpor (pl. Aranka).
Elkészítés:
A pudingport a tejszínbe szórjuk, és robotgép habverőjével sűrű krémmé keverjük. (Vigyázat, nem szabad túlverni, mert összecsomósodhat!)
Tipp:
A fánkokat természetesen hagyományos módon is töltheted: félbevágod őket, az aljukba vaníliakrémet kanalazol, amire tejszínhabrózsákat nyomsz, a tejszínhabra pedig ráteszed a fánk tetejét.
A KARAMELL ELKÉSZÍTÉSE
Hozzávalók:
A karamellmázhoz: 20 dkg cukor, 1 kiskanál ecet, 1 evőkanál vaj.
Elkészítés:
A cukrot egy teflonserpenyőben állandóan kevergetve fölolvasztjuk. Mikor teljesen fölolvadt, hozzáadjuk az ecetet és a vajat, és gyors mozdulatokkal az egészet egyneműre keverjük. (Vigyázat, habzik!)
Az így kapott karamellt, egy kanállal a fánkokra csorgatjuk.
Tipp:
Ha nem a ropogós, törős fajtájú karamellt akarod használni, hanem tejkaramellt, a fölolvadt, megbarnult cukorhoz önts kb. 1,5 dl forró tejet (vigyázat, ez tényleg nagyon habzik!), állandóan kevergetve nagyon pici lángon sűrűsítsd be, aztán mikor egynemű krémmé olvad, akkor vedd le a tűzről, és keverd bele a vajat.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
ez annyira jó!
kipróbáltam, és soha nem ettünk még ilyen finomat
Leveles tészta
(Szamóca, 2010.09.20 17:34)
Szia Reni!
Köszönöm szépen!
Igen, jó hozzá a bolti leveles tészta is. Magától értetődő, hogy az emberek többsége nem vacakol levelestészta gyártással otthon.
Vannak egészen jó minőségű bolti tészták.
Leveles tészta
(Reni, 2010.09.20 16:41)
Szia! Nagyon jó az oldalad, nagyon szép és finom dolgokat csinálsz.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ehhez a tortához szerinted a bolti fagyasztott leveles tészta is jó lesz?
Köszi: Reni
torta
(Évi, 2010.10.22 07:09)