TAVASZ TORTA
Hozzávalók (egy 26 cm átmérőjű tortához):
A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, sütőpapír.
A tortakrémhez: 30 dkg jó minőségű étcsokoládé, fél liter tejszín.
A díszítéshez: 20 dkg fehér csokoládé, 20 dkg színes marcipán, cukorgyöngyök.
A krémhez a tejszínt egy lábasba öntjük. Beletördeljük a csokoládét, és lassú tűzön, állandóan kevergetve felforraljuk. Amikor felforrt, teljesen kihűtjük. (Legjobb egy éjszakára hűtőgépbe tenni.) A kihűlt krémet robotgéppel habbá verjük.
Sütőpapírból 6 négyzetet vágunk, a tortaformát körberajzoljuk a sütőpapírdarabokon.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat felolvasztjuk (de véletlenül sem forraljuk, csak addig melegítjük, hogy éppen megolvadjon).
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgákhoz, és robotgéppel nagyon habos, kifehéredő krémmé keverjük.
A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe. Ne keverjük! Hozzáöntjük a folyékony, de véletlenül sem meleg vajat.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot beleforgatjuk a fellazított masszába.
Egy sütőpapírdarabot tepsibe fektetjük, aztán a tésztából egyenletesen vastag, kb. 1 cm magas korongot kenünk rá a rajzolt kört kitöltve. A tepsit a tésztakoronggal az előmelegített sütőbe tesszük, és a piskótát aranybarnára sütjük.
Amíg az első lap sül, előkészítjük a következő tésztakorongot ugyanúgy, mint az elsőt: egy tepsibe fektetjük a sütőpapírt, a rárajzolt körbe kenjük 1 cm magasan a tésztát. Amikor az első lap megsült, a másodikat tesszük a sütőbe, és így tovább, amíg az összes tészta el nem fogy. A megsült lapokat kihűtjük, aztán megtöltjük a csokoládékrémmel.
A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, és bevonjuk vele a tortát.
A marcipánt porcukros deszkán kinyújtjuk, és leveleket valamint virágokat szúrunk ki belőle. A virágok közepébe cukorgyöngyöt nyomunk. A marcipánnal feldíszítjük a tortát.
Tipp:
Marcipánvirágok és -levelek kaphatók majdnem minden cukrászdában, nem feltétlenül szükséges otthon elkészíteni őket.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon jól néz ki a torta, biztosan kipróbálom!
A krémbe hab- vagy főzőtejszínt használsz?
Bori
Tavasz torta
(Bori, 2012.03.13 13:43)