HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
VANÍLIA TORTA
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortához):
A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt.
A vaníliakrémhez: 6 dl tej, 3 tojás, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 1 vaníliarúd. (Ha nincs vaníliarúd, a cukor egy részét helyettesítsd vaníliás cukorral.)
A torta bevonásához: 4 dl tejszín, 3 csomag habfixáló, 3 evőkanál porcukor.
A díszítéshez: ízlés szerinti gyümölcs, tortazselé, 1 evőkanál cukor. (A gyümölcsdíszítés természetesen kihagyható)
Elkészítés:
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk és megsütünk. A megsült piskótát kihűtjük.
A vaníliakrémhez 4 dl tejet felforralunk a vaníliarúd kikapart belsejével. (A kikapart vaníliarudat is beletehetjük.)
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat simára keverjük a cukorral, a liszttel és a megmaradt 2 dl tejjel. Az így kapott keveréket a felforralt tejhez öntjük, és állandóan kevergetve besűrítjük.
A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A habot a vaníliás krémbe forgatjuk, és óvatosan tovább keverve még öt percig főzzük. A krémet kihűtjük.
A tejszínből a cukorral és habfixálóval kemény habot verünk.
A tortalapot három rétegre vágjuk.
A torta összeállításához egy piskótakorongot a tortatálcára teszünk. Megkenjük a vaníliakrém felével. Erre ráillesztjük a középső piskótalapot, amire megint vaníliakrém jön. A torta tetejére illesztjük a felső piskótakorongot. Óvatosan kicsit lenyomkodjuk.
A tortát kívülről bevonjuk a habfixálóval és cukorral kemény habbá vert tejszínnel.
A torta tetejét kirakjuk gyümölccsel, a gyümölcsöt megkenjük az előírás szerint elkészített tortazselével.
Tipp:
A tortát tejszínhab helyett bevonhatod kívülről is vaníliakrémmel.