VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ TORTA
Hozzávalók (egy 22-24 cm átmérőjű tortához):
5 tojás, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor (én barna cukorral készítem), 20 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, csipetnyi só.
A töltelékhez: kb. 1 dl eperlekvár, 4 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval és egy evőkanál cukorral kemény habot verünk. A vajat habosra keverjük a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a vaníliarúd kikapart belsejét, és tovább keverjük még két percig. Beleforgatjuk a sütőporral összeszitált liszt felét, majd a tojásfehérjehab felét, majd a többi lisztet és a többi tojásfehérjét.
A tésztát három részletben tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben megsütjük, majd a három piskótakorongot rácson kihűtjük.
Amíg a tortalap hűl, kemény habot verünk a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval.
A torta összeállításánál a lapokat megkenjük eperlekvárral és tejszínhabbal.
A sütemény tetejét gyümölcsökkel díszíthetjük.
Tipp:
A piskóta még finomabb lesz, ha a vaníliával együtt belekeverünk egy-két csipetnyi őrölt fahéjat és egy citrom reszelt héját is.
A torta másféle savanykás lekvárral is elkészíthető.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
nagyon de nagyon finom és könnyen elkészíthetők mind egytől eggyig gratula :)
a receptekről
(andrea, 2013.11.13 23:51)