VIKTÓRIA TORTA
Hozzávalók (egy 24-26 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 25 dkg hideg vaj, fél csomag sütőpor, egy csipet só, 1 tojássárgája, egy csipet őrölt fahéj, fél kisebb narancs reszelt héja (kihagyható).
A töltelékhez: 25 dkg csokoládé (szerintem a legjobb étcsokoládéból, de készítheted tejcsokoládéból is, ha azt jobban szereted), 2,5 dl tejszín, 2 tojás, 1 evőkanál vaníliás cukor.
Elkészítés:
A töltelékhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük, és állandóan kevergetve kis lángon felolvasztjuk. (Nem kell forralni. Csak addig melegítjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad.)
A tejszínes csokoládét félretesszük kihűlni.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral.
A tészta hozzávalóit egy tálban egybemorzsoljuk.
A morzsatésztát egyenletes vastagságban a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára és oldalára nyomkodjuk, úgy, hogy körben 3-4 cm magas peremet képezzünk.
A tésztára egy sütőpapírt fektetünk, és szárazbabot vagy borsót szórunk rá nehezéknek, aztán 180 fokos sütőben 10 percig sütjük. (Véletlenül se süsd tovább, meg ne égesd!)
Amíg a tészta sül, a két tojást szétválasztjuk. A tojássárgákat belekeverjük a kihűlt csokoládéba. A tojásfehérjékből a vaníliás cukorral kemény habot verünk, és a habot óvatosan beleforgatjuk a csokoládéba.
A tíz perc elősütés után a torta tésztáját kivesszük a sütőből, kiemeljük belőle a beletett sütőpapírral együtt a babot, és a helyébe, a tészta közepébe öntjük a csokoládés krémet.
A tortát visszatesszük a 180 fokos sütőbe, és kb. még 40 percig sütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!) Akkor van készen a torta, ha a csokoládé még puha, de ha picit megrázzuk, már nem lötyög.
A megsült tortát kihűtve tálaljuk. A tetejét porcukorral és kakaóporral díszíthetjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Tegnap megsütöttem ezt a tortát. Gyorsan el is készült és nagyon-nagyon finom lett. 20 dkg ét, 5 dkg tejcsokit használtam fel hozzá. Páromnak sajnos nem volt elég édes, de azért el fog fogyni :-) Legközelebb - az ő kedvéért, hiszen főleg miatta sütök - tejcsokiból fogom elkészíteni. A tésztája is nagyon finom. Köszi a receptet.
Daninak
(Szamóca, 2011.03.27 20:42)
Igen, nagyon örülnék, ha megmutatnád.
Nézd, ma ilyen tortát sütöttem:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/tortak/csokoladetorta-liszt-nelkul.html
Szamócának
(Dani, 2011.03.27 20:21)Sajnos már megettem, és lefényképezni is elfelejtettem. Jövő hétvégén megint csinálok. Akkor megmutassam?
Daninak
(Szamóca, 2011.03.27 16:04)
Köszönöm, hogy megmutattad.
Elkészítetted a tortát, ezért tetted közzé?
Tejszín?
(Betty, 2011.02.13 21:50)
Szia! Nagyon szuperül néz ki ez a torta. :)
Azt kérdezném, hogy a tejszín habtejszín takar?
receptek
(Nézd meg ezt, 2011.02.11 00:22)
Nagyon sok főzős játék van itt:
http://www.jatekstart.com
Piskóta
(Szamóca, 2011.01.26 15:53)
Szia Enikő!
Nem használok a hagyományos piskótához sütőport. A fölvert tojás emeli meg a tésztát.
sütik általában
(Enikő, 2011.01.25 21:13)
Szia!
Szeretném megkérdezni hogy ahol nem írsz sütőport a piskótához, ott nem is kell?
Előre is köszönöm
Viktória torta
(Andi, 2011.10.16 19:25)