Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


KIK A VEGETÁRIÁNUSOK?

2008.06.05

A vegetáriánizmus a latin eredetű "vegetabilis", azaz növényi szóból származik. A vegetáriánusok olyan emberek, akik növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, elutasítják az állatok megöléséből származó termékek fogyasztását.

 

A vegetáriánusok további csoportokra oszthatók:

Ovo-vegetáriánusok azok, akik a növényi táplálékon kívül tojást is esznek.

Lakto-vegetáriánusok azok, akik tejtermékeket is fogyasztanak.

Ovo-lakto-vegetáriánusok, akik a növények mellett tejtermékekkel és tojással is táplálkoznak.

Vegánok (vegák) azok, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak.

(1944-ben Elsie Shrigley és Donald Watson, akik az Egyesült Királyság Vegetáriánus Társaságának tagjai voltak, úgy érezték, meg kell különböztessék magukat "a többi vegetáriánustól", ugyanis ők elutasítottak olyan állati eredetű anyagokat, amilyeneket a többiek nem, vagyis a tojást, a tejet és tejtermékeket, és a mézet is. Magukat a "vegán"  szóval illették, és ez hamarosan elterjedt a köztudatban is, mint azon emberek jellemzője, akik táplálkozásukból elutasítanak mindenféle állati eredetű anyagot.)

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nevelés

(Szamóca, 2009.10.23 19:54)

Részemről húsz éve nem eszem húst. Kiderült volna, ha nem tenne jót. :DDD

A nevelésről:
A nagyszülőknek sem törvényesen, sem máshogy nincs joguk beleszólni az unokák nevelésébe. Lehet, hogy fáj, de ez így van. A saját gyereküket nevelhették kedvük szerint, az unokákat viszont már az ő szüleik joga és kötelessége nevelni.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy nagyszülő nem mondhatja el a véleményét vagy nem segíthet a gyereknevelésben, ha kedve van hozzá. De a döntés joga a szülőé.
Szép is lenne, ha - a táplálkozás példájánál maradva - a szülők mondjuk mindenevők lennének, az egyik nagyszülőpár csak zsíros húsokat enne, a másik nagyszülőpár viszont csak nyers zöldségen élne, és mindenki a saját életformáját akarná szerencsétlen kisgyerekre rákényszeríteni! Vagy a szülők balett táncost akarnának nevelni belőle, az egyik nagyszülőpár kazánkovácsot, a másik meg box-bajnokot. Mi lenne ebből?

Abban teljesen igazad van, hogy a nagyszülőknek nem kötelességük anyagilag segíteni a felnőtt gyerekeiket. Senki sem kényszeríti erre őket. Ha megteszik, akkor viszont jószívvel, fölhánytorgatás nélkül tegyék!

Nevelési elmélet

(Bernadette, 2009.10.23 19:38)

Kedves Szamóca!
Mint már írtam, egyen mindenki azt, amit akar, majd évek múltán fog kiderülni, hogy kinek volt igaza. Ami azonban a nagyszülökkel kapcsolatos véleményedet illeti, meg vagyok döbbenve.
Talán hallottál már arról, hogy a társadalom legkisebb sejtje a család. S a család a társadalomban is nagyon fontos szerepet játszik. Ha már ott tartunk, hogy a gyerek azt mondja, hogy a nagyszülöknek beleszólnivalójuk nem lehet. Azt hiszem, ott már nagy baj van, de gondolom, ha anyagi támogatásra van szükség, akkor az ellen nem tiltakoznak, hogy a keservesen ledolgozott több évtizedes munkájuk után kapott kevéske nyugdíjukból még az ifjakat támogassák is, mert ezt ugye elvárják.

Bernadettnek

(Szamóca, 2009.10.23 18:34)

Kedves Bernadette!

Az ovo-lakto vegetáriánus életmód (ami tojást és tejterméket tartalmaz, csak húst nem) sok tudományos felméréssel bizonyítottan egészségesebb, mint a húst is tartalmazó étrend. Ez van.

A nagyszülő-unoka kapcsolatról talán annyit, hogy esetleg azért nem engedik a kisgyermeket a szülők a nagyszülőhöz, mert azt tapasztalták, hogy a nagyszülő az ő kérésük ellenére hússal tömi a vegetáriánus gyereket. A gyerek nevelésének módját a szülők joga eldönteni. Abba a nagyszülő nem szólhat bele.
Ugyanakkor megjegyzem: én nem tartom jogosnak, hogy egy szülő a saját vegetáriánusságát a gyerekére is rákényszerítse.

Vegetáriánus étkezés

(Bernadette, 2009.10.23 18:18)

Szerintem az ember nem növényevönek született. Mindenre szüksége van, zöldségre, gyümölcsre, húsra, tejre, tojásra stb. Bebizonyított tény, hogy a leszükítétt étkezés úgy a gyermekeknél, mint az idösebb felnötteknél hiányállapothoz vezet.
Ennek ellenére engem nem zavar, ha valaki vegetárius, vagy uram bocsá vaga. Éljen mindenki a saját elképzelése szerint, s az, hogy jól döntött-e vagy sem, majd késöbb fog kiderülni.
Elszomorítónak tartom azonban, hogy egy gyerek azért nem megy a nagyszüleihez, mert azok nem vegetáriusok.
Itt már az emberi kapcsolatok leszükítéséröl van szó, amit nem tudok elfogadni.

Szia Kata!

(Szamóca, 2009.02.10 13:44)

Igen, ismerős a helyzet.
Az én anyósom először nagy szemeket meresztett, és azt kérdezte: "Akkor te mit eszel? Csokoládét?" :DDD

Arról, hogy nálunk a családban mindez hogyan működik jelenleg, itt, a Vegetáriánizmus főcím alatt, a "VEGETÁRIÁNUS SZÜLŐ = VEGETÁRIÁNUS GYEREK?" című részben olvashatsz.

Szia Szamóca!

(Kata, 2009.02.10 13:17)

Tök jó, hogy ilyen témákat indítasz!
Én 3. éve nem eszem húst csak tejterméket. De néha nem tudok mit kezdeni a lenéző, engem nem komplettnek kezelő emberekkel...és ez a tágabb családomra is vonatkozik:anyósom, anyukám.
Nem bocsájtkozom vitába senkivel, ha kérdezik miért: "Így döntöttem" a válaszom.
A kislányomnak, aki csak halat és tejtermékeket eszik még nehezebb a dolga, mert őt szinte erőszakosan akarják rávenni a húsevésre. Ezért nem jár a nagyszüleihez az utóbbi időben....pedig nagyon odafigyelek arra, hogy sok növényi fehérjét és vitamint egyen, de ez nem számít...
Nálatok ez hogy működik családon belül? És kívül?