Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


TÖNKÖLYBÚZA

2008.06.01

Sütéshez-főzéshez évek óta csak tönkölybúzából készülő malomipari termékeket használok.

Tönkölybúzából kapható nálunk sima fehér liszt, teljes kiőrlésű liszt, rétesliszt és búzadara is.

A tönkölybúzából készült malomipari termékek pontosan úgy használhatók a sütés-főzés folyamán, mint a megszokott búzalisztek és búzadarák. Az ízük is megegyezik. A különbség annyi, hogy a tönkölyliszteknek magasabb a sikértartalmuk, ezért a belőlük készülő sütemények, péksütemények mutatósabbak, jobb állagúak lesznek, mint a hagyományos búzalisztből készülők.

Tény, hogy a tönkölylisztek drágábbak, mint a hagyományos búzaliszt, de élettani hatásuk sokkal kedvezőbb.

A tönkölybúza a búza legrégebben ismert változata: története több mint 8000 évre vezethető vissza. Termesztése hosszú időn át visszaszorult, mert terméshozama alacsony, de betegségekkel szemben ellenálló. A tönkölybúza termesztése során nem használnak sem műtrágyát, sem növényvédő szert. Sikértartalma magas (a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló), sütési tulajdonságai pedig kedvezőek. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag tartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.

Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt a hagyományos finomlisztnél kevésbé hízlal, ráadásul a belőle készült ételek laktatóak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzetet kelt, közben pedig elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport  a B-12 vitamin kivételével. Niacinban és E-vitaminban is gazdag.  Réz-, vas-, mangán-, kálcium-, magnézium-, foszfor-, szelén- és cinktartalma is magas.

Fogyasztása a cukorbetegek számára is ajánlott.

Rendszeres, hosszú távú fogyasztása koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző hatású. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ételallergia

(Márta, 2011.08.14 09:14)

Egy ételallergia teszt alapján kiderült, hogy allergiás vagyok a tejre +++ és a búzára, rozsra + . A búza alatt a tönköly is értendő ?

Metró

(Szamóca, 2009.01.21 09:47)

Szia Kati!
De, valóban csak kártyával lehet bemenni. :(
Leggyakrabban én is kisebb kenyereket vagy péksüteményeket sütök.
Egy kiló lisztből négy kenyeret szoktam sütni.
Nekem azért is jobbak a kisebb kenyerek/péksütemények, mert lefagyasztom őket, és mindig csak annyit veszek elő a mélyhűtőből, amennyi másnap reggelre kell. Így mindig van reggelenként friss, saját sütésű kenyérféle otthon.

Metró

(Kata, 2009.01.21 09:26)

Sajna nagyon messze. de oda nemcsak kártyával lehet menni?
A kenyérsütésre visszatérve: nekem gyönyörűen megsül, aztán vagy a sütés végefelé, vagy amikor kiveszem egyszerűen behorpad:-(. Ezért zsömlét sütök inkább. Van fánksütő formám, abban nem folyik szét a tészta.

Árak

(Szamóca, 2009.01.20 10:10)

Így tényleg nagyon drága. Főleg, ha otthon süti az ember a kenyeret is.
Nagyon messze van tőled a Metró?
Mert érdemes egyszerre többet is megvenni ott.

árak

(Kata, 2009.01.20 09:33)

Szia! Sajna én nem járok Metróba, és a Tescoban egy bio tönköly 600 ft körül van:-(...ha van. A bioboltban szintén ennyi.

Tönköly

(Szamóca, 2009.01.19 11:01)

Hol veszed a tönkölylisztet?
Én a Metróban. Ott nem olyan vészesen drága: 300 Ft körül van egy kiló.

tönkölysüti

(Kata, 2009.01.19 10:51)

És isteni finom, legalábbis én nagyon szeretem a tönköly ízét. Őszintén szólva csak tönkölyből nem tudok sütni-főzni, mert akkor másra nemigen jutna...de mondjuk fele-fele arányban teszem a sima és a tönköly lisztet, az is valami...