BABOS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
50 dkg főtt bab (lehet konzerv is),
50 dkg savanyúkáposzta,
2 vöröshagyma,
só (a káposzta sósságától függő mennyiségben, de lehet, hogy nem is kell),
2 csapott evőkanál őrölt pirospaprika,
negyed kávéskanál őrölt bors,
fél kávéskanál őrölt kömény,
étolaj,
1-2 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés:
A káposztát, ha kell, többször váltott hideg vízben átmossuk, hogy ne legyen túl savanyú vagy túl sós.
Két evőkanál olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük 1 bögre vízzel. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett káposztát, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és a köményt. Ha kell, megsózzuk. Beleöntünk még annyi vizet, hogy éppen ellepje, és lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a káposzta már majdnem puha, beleszórjuk a főtt babot, összekeverjük, és kis lángon még negyed órát hagyjuk csendesen rotyogni.
Tipp:
Tálalásnál adhatunk hozzá tejfölt. Az ételnek (ha éppen van otthon) nagyon jót tesz némi folyékony füst vagy szejtánsonka.