BORSÓVAL TÖLTÖTT KRUMPLI
Hozzávalók (4 személyre):
8 nagyobb, hibátlan krumpli,
30 dkg zöldborsó,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
20 dkg semleges ízű sajt,
2 teáskanál vaj,
néhány csipetnyi őrölt bors,
só.
Elkészítés:
A krumplikat egészben, héjastul jól megmossuk, kefével lesikáljuk, aztán héjában megfőzzük vagy megsütjük.
A borsót, a csokorba kötött petrezselyemmel, sóval ízesítve a vajon puhára pároljuk (ha kell, kis vizet öntünk alá), majd kivesszük a petrezselymet, a borsót langyosra hűtjük, és krumplitörővel durvára törjük.
A megfőtt vagy megsült krumplikat hosszában félbevágjuk, az aljukat picit levágjuk, hogy megálljanak a "talpukon" és a belsejüket éles szélű kiskanállal vagy karalábévajóval óvatosan kiszedjük úgy, hogy kb. fél centi vékonyságú faluk maradjon. A krumplicsónakokat sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk.
A sajt felét lereszeljük és a kivájt krumplidarabkákkal együtt elkeverjük a töltelékkel. Borssal ízesítjük. A tölteléket púposan a fél krumplikba halmozzuk, a tetejükön elosztjuk a megmaradt sajtot.
Az ételt 200-220 fokos sütőben megsütjük.
A megsült krumplikat tálalhatjuk önálló ételként például salátával, vagy köretként más ételekhez.