Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


bubble and squeak

2011.12.09

A krumplis lepény angol neve bubble and squeak - (Bubble and squeak - vagyis bugyogás és sípolás - állítólag ilyen hangot ad ki a kaja, miközben fő ) nevét az elkészítése miatt kapta, ugyanis először főzni kell, majd sütni. Eredetileg az étel a vasárnapi ebéd maradék zöldségeiből és hideg húsból készült, amit elsősorban reggeliként fogyasztottak. Manapság a hús elmarad és el lehet készíteni nyers alapanyagokból is..

Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 3-5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 25 dkg fejes káposzta
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • Olaj, só, bors

Elkészítés

  1. A krumplit megfőzzük, majd meghámozzuk. A káposztát vékony csíkokra vágjuk és kb 10 percig forró vízben megfőzzük, vagy víz felett megpároljuk.
  2. A krumplit összetörjük egy villával vagy krumlitörővel, belekeverjük a vajat, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lecsurgatott káposztacsíkokat. Elkeverjük.
  3. Egy serpenyőben kevés olajban üvegesre sütjük a hagymát, hozzáadjuk a káposztás krumplit, elkeverjük, majd egy lapos fakanállal lepénnyé nyomjuk. 2-3 percig barnára sütjük, megfordítjuk, és a másik oldalon is barnára sütjük.
  4. Melegen tálaljuk.

Krumpli fasírtVerzió 2 : úgy is elkészíthetjük, hogy gombócokat formálunk a káposztás  krumpliból, és ezeket forró olajban mindkét oldalon kisütjük, közben kissé laposra nyomjuk (lásd jobb oldali kép).