HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
CUKKINIFASÍRT
CUKKINIFASÍRT 1.
Hozzávalók:
2 zsenge cukkini, 2 közepes nagyságú krumpli, 1 tojás, 2-3 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma lereszelve, étolaj, só, őrölt bors. Olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A cukkinit és a krumplit kislyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát és a lisztet. A hozzávalókat jól összekeverjük.
A keverékből nagy evőkanálnyi halmokat rakunk egy kiolajozott, előmelegített serpenyőbe. A lángot mérsékeljük a serpenyő alatt. Amikor a fasírtok alsó oldala megpirul, lapátkanállal megfordítjuk, és kicsit lenyomkodjuk őket, aztán megsütjük a másik felüket is.
CUKKINIFASÍRT 2.
Hozzávalók:
3 zsenge cukkini, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma és 1 kis fej vöröshagyma lereszelve, 5 dkg reszelt sajt, 3 szelet kenyérbél nagyon apró kockákra vágva vagy összemorzsolva, 1 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyemzöld, pirospaprika, étolaj, só, őrölt bors, zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A cukkinit kislyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, öt percig állni hagyjuk, aztán nagyjából kinyomkodjuk a levét, paprikázzuk, borsozzuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát és vöröshagymát, az aprított petrezselymet, a reszelt sajtot és a kenyeret. A hozzávalókat jól összekeverjük. Ha a massza annyira lágy, hogy nem lehet belőle kézzel pogácsákat formálni, akkor keverjünk még hozzá 1-2 kanál zsemlemorzsát.
A keverékből púpos evőkanálnyi darabokat szaggatunk ki. A kezünkkel lapos pogácsaformára igazítjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk, és bő forró olajban megsütjük.
CUKKINIFASÍRT 3.
Hozzávalók:
2-3 zsenge cukkini (kb. 30 dkg), 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt sajt, 5 dkg liszt, 1 kisebb lilahagyma apró kockákra vágva, só, őrölt bors, étolaj.
Elkészítés:
A cukkinit lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a zúzott vagy lereszelt fokhagymát, az aprított lilahagymát, a reszelt sajtot és a lisztet. A hozzávalókat jól összekeverjük. A masszából nagy evőkanálnyi halmokat rakunk egy kiolajozott, előmelegített serpenyőbe. A lángot mérsékeljük a serpenyő alatt. Amikor a fasírtok alsó oldala megpirul, lapátkanállal óvatosan megfordítjuk őket, aztán megsütjük a másik felüket is.
Nézd meg a Beastie's Bistro cukkinifasírt receptjét is!
SAJTOS CUKKINIFASÍRT
Hozzávalók:
2-3 zsenge cukkini (kb. 30 dkg), 1 tojás, 3-4 gerezd fokhagyma, 10 dkg durvára reszelt sajt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, őrölt bors, őrölt kömény, étolaj.
Elkészítés:
A cukkinit durvára reszeljük, megsózzuk, és negyed órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét. Ezután megborsozzuk, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, a reszelt sajtot és a morzsát. A hozzávalókat jól összekeverjük. A masszából lapos pogácsákat formázunk, és fél ujjnyi forró olajban sütni kezdjük őket. Amint beletettük az olajba a fasírtokat, a lángot mérsékeljük. A fasírtokat egyszer megfordítjuk, és a másik oldalukat is aranybarnára sütjük.
Kínálhatjuk salátával, fokhagymás tejföllel, tehetjük zsemlébe, de adhatunk hozzá hagyományos köretet is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Mivel túlsúlyommal küzdök, most a cukkinit fedeztem fel magamnak. Nem gondoltam, hogy ilyen sokféle formában készíthető. Egyébként is nagyon kedvelem a cukkinit, patiszont, padlizsánt... Most a cukkini fasírtot készítem el magamnak. Úgy gondoltam, hogy nem olajban sütöm meg, hanem maffinformában. A húsból készűlt fasírtot már rég óta sütőpapírral bélelt maffinformában sütöm. Ezzel is kevesebb zsír kerül a szervezetembe.
cukini
(Zsuzsi, 2012.08.23 12:28)
Üdv!
Sok cukkinim termett az idén.Rántottam,töltöttem,rétegeztem és csináltam belőle a padlizsánkrém mintájára pástétomot.A hagymát megpároltam az olajon,hozzátettem a kockára vágott cukkinit,mikor megpuhult szétmixeltem,sóztam,borsoztam,hozzátettem kis mustárt és tejfölt,és belereszeltem egy kis fokhagymát.Kenyérrel sok paradicsommal nagyon finom.Köszönöm csak ennyi.Szép napot kívánok és jó főzőcskézést mindenkinek!
tök
(judit0625, 2011.07.11 15:37)
Köszönöm a gyors választ, és bocs, hogy én ilyen sokára reagáltam. :)
Igaz, hogy összehasonlítási alapom nincs, de tökből is nagyon fincsi lett!!!
Tök
(Szamóca, 2011.07.07 18:31)
Szia Judit!
Igen, szerintem tökből is meg lehet csinálni.
Azt gondolom, a cukkini és a tök többnyire fölcserélhetők egymással. Cukkiniből például remek tökfőzeléket lehet főzni. :)
Re: Tök
(judit0625, 2011.07.11 15:35)
Köszi a gyors választ!! És bocsika , hogy csak most írok vissza..
Tökéletes lett tökből is!!!
Habár összehasonlítási alapom nincs, de nekünk tökből fincsi lett!!!
Re: Tök
(judit0625, 2011.07.11 15:35)
Köszi a gyors választ!! És bocsika , hogy csak most írok vissza..
Tökéletes lett tökből is!!!
Habár összehasonlítási alapom nincs, de nekünk tökből fincsi lett!!!
Cukkini fasírt
(Judit0625, 2011.07.07 18:22)Szerintetek tökből is meg lehet csinálni? Mert tököm van, de cukkinim most nincs. :) Köszi előre is!
Cukkinifasírt
(Szamóca, 2011.06.07 09:48)
Szia!
Nálam a fokhagyma az, ami kihagyhatatlan a cukkinifasírtból. De a lilahagyma is határozottan jó tesz neki. Meg szerintem a vöröshagyma is, a snidling is, sőt, a medvehagyma is és minden hagymaféle. :)
cukkini fasírt
(Beastie, 2011.06.07 05:39)igen, hagymát bele, még még :) volt, amikor én is ilyen ízletesre csináltam, ez most valahogy kimaradt belőle. Köszi a kereszt hivatkozást :)
Cukkini fasirt 3
(bertold, 2010.02.16 21:29)
NAGYON TETSZIK A RECEPT
MEGKÓSTOLOM
GRATULÁLOK
ÜDV: Bertold-:))))
Cukkini fasírtról.
(Maria, 2013.08.13 16:13)