Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABBAL RAKOTT TÉSZTA

2013.10.05

p1430587-ddd.jpg

  

Hozzávalók: 

1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma, 
50 dkg főtt bab (lehet konzerv is), 
2 babérlevél, 
2 gerezd fokhagyma,  
8-10 szál  petrezselyemzöld, 
2 teáskanál pirospaprika, 
negyed kávéskanál őrölt kömény, 
csipetnyi őrölt bors, só, olaj, 
1 zöldpaprika, 
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó), 
50 dkg tészta, 
4-5 dl tejföl.


Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, megszórjuk a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk. 

Ezután kivesszük a szaftból a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szafnak kell lennie rajta, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 15 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.  

Közben forrásban levő, bő, sós vízben kifőzzük a tésztát.

A megfőtt tészta harmadát elterítjük egy hőálló edény alján. Elosztjuk rajta a bab felét. Meglocsoljuk a tejföl harmadával. Rászórjuk a megmaradt tészta felét, amit betakarunk a megmaradt babbal és a tejföl felével. Végül a maradék tészta és rá a tejföl következik.

Az ételt 30 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
Tálalásnál friss salátát vagy savanyúságot adhatunk mellé.