Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABBAL RAKOTT TÉSZTA

2013.10.05

p1430587-ddd.jpg

  

Hozzávalók:

1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma,
50 dkg főtt bab (lehet konzerv is),
2 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma, 
8-10 szál
petrezselyemzöld,
2 teáskanál pirospaprika,
negyed kávéskanál őrölt kömény,
csipetnyi őrölt bors, só, olaj,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó),
50 dkg tészta,
4-5 dl tejföl.

Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, megszórjuk a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk.

Ezután kivesszük a szaftból a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szaftnak kell lennie rajta, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 15 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. 

Közben forrásban levő, bő, sós vízben kifőzzük a tésztát.

A megfőtt tészta harmadát elterítjük egy hőálló edény alján. Elosztjuk rajta a bab felét. Meglocsoljuk a tejföl harmadával. Rászórjuk a megmaradt tészta felét, amit betakarunk a megmaradt babbal és a tejföl felével. Végül a maradék tészta és rá a tejföl következik.

Az ételt 30 percre 180 fokos sütőbe tesszük.
Tálalásnál friss salátát vagy savanyúságot adhatunk mellé.