Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABFŐZELÉK

2008.01.29

p1230747-dd.jpg

   

Hozzávalók:

1 kg fejtett vagy szárazbab,
1 nagyobb vagy 2 kisebb vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olaj,  2 babérlevél,
1 evőkanál pirospaprika,
3-4 evőkanál liszt,
só,
1 evőkanál cukor,
1-2 evőkanál ecet.

Elkészítés:

Ha szárazbabból főzzük, a babot előző este hideg vízben beáztatjuk. Az áztató vizet főzés előtt leöntjük róla.
A babot annyi vízben, amennyi jól ellepi, a megpucolt egész hagymával és a babérlevelekkel feltesszük főzni.

Amikor a bab már puha, megsózzuk. Kivesszük a babérlevelet és a hagymát. Aztán rántást készítünk: az olajban megpirítjuk a cukrot és a lisztet, amikor már pirul, belekeverjük a reszelt fokhagymát és a pirospaprikát, levesszük a tűzről, felöntjük hideg vízzel. A rántást a babba szűrjük. Jól megkeverjük és felforraljuk. Megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha nem, utánasózzuk. Végül ecettel ízesítjük.

A főzeléket tálalhatjuk SZÓJAFASÍRTTAL vagy SZÓJAPÖRKÖLTTEL is.

 

p1270478-dd.jpg

 

Tipp:
Ugyanezt az ételt elkészíthetjük pirospaprika nélkül is.