Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABOS RIZS PIRÍTOTT ZÖLDSÉGGEL

2012.03.08
Hozzávalók:

15 dkg adzuki bab (vagy apró szemű vörös szárazbab), 
15 dkg barnarizs, 
2-3 dkg vadrizs, 
só.
A pirított zöldséghez: 
50 dkg gomba, 
1 padlizsán, 
25 dkg koktélparadicsom, 
só, 
őrölt bors, 
2 gerezd fokhagyma, 
1 csokor petrezselyemzöld, 
olívaolaj.


Elkészítés:

Bő, sós vízben külön-külön puhára főzzük a babot és a rizst. (Az adzuki babot elő lehet áztatni, de nem feltétlenül szükséges. A főzési ideje rövidebb, mint a hagyományos szárazbabé.) Amikor megpuhultak, összekeverjük őket, és melegen tartjuk. 

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat forrósítunk. Beledobjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott gombát és padlizsánt, majd néha megrázogatva megpirítjuk. Amikor már itt-ott barnul, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, átforgatjuk, végül beletesszük a paradicsomot is, majd levesszük a tűzről.

A babos rizst a pirított zöldséggel tálaljuk.
 

Tipp: 

A zöldséget készítheted úgy is, hogy a fokhagymával együtt hozzáadsz 1 dl tejszínt is.

 

p1130474-ee.jpg