Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABOS TÉSZTA

2013.01.28

  

p1300529-ddd.jpg

 

Hozzávalók:

40-50 dkg tészta,
1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma,
40 dkg főtt bab (lehet konzerv is),
1-2 babérlevél,
2 gerezd fokhagyma, 
8-10 szál
petrezselyemzöld,
őrölt pirospaprika,
őrölt kömény,
őrölt bors,
só,
étolaj,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).

Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk.

A tésztát forrásban levő, sós vízben feltesszük főni.

A mártásból kivesszük a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szafnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd összeforgatjuk a közben kifőtt és leszűrt tésztával. 

Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.

Tipp:
A babot kicsit össze is törhetjük, mielőtt a tésztához kevernénk.