Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABOS TÉSZTA

2013.01.28

  

p1300529-ddd.jpg

 

Hozzávalók: 

40-50 dkg tészta, 
1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma, 
40 dkg főtt bab (lehet konzerv is), 
1-2 babérlevél, 
2 gerezd fokhagyma,  
8-10 szál petrezselyemzöld, 
őrölt pirospaprika, 
őrölt kömény, 
őrölt bors, 
só, 
étolaj, 
1 zöldpaprika, 
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).

Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk. 

A tésztát forrásban levő, sós vízben feltesszük főni.

A mártásból kivesszük a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szafnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd összeforgatjuk a közben kifőtt és leszűrt tésztával.  

Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.

Tipp:
A babot kicsit össze is törhetjük, mielőtt a tésztához kevernénk.