Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


BABPÖRKÖLT

2012.05.11

  

p1170694-dd.jpg

   

Hozzávalók: 

1 nagy fej apróra kockázott vöröshagyma, 
60 dkg főtt bab (lehet konzerv is), 
1-2 babérlevél, 
2 gerezd fokhagyma,  
8-10 szál  petrezselyemzöld, 
pirospaprika, 
őrölt kömény, 
őrölt bors, 
só, 
étolaj, 
1 zöldpaprika, 
1 paradicsom (vagy a paprika és paradicsom helyett egy-két evőkanál lecsó).



Elkészítés:

Az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott hagymát, megszórjuk negyed kávéskanál őrölt köménnyel, csipetnyi őrölt borssal, egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük fél bögre vízzel. Megsózzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet, a kicsumázott, egész zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot. Kis lángon, lefedve negyed órát főzzük. Az esetlegesen elpárolgó vizet közben pótoljuk. 

Ezután kivesszük a szaftból a petrezselymet, a paprikát és a babérlevelet. Beletesszük a zúzott fokhagymát és a babot. Annyi szaftnak kell lennie a babon, amennyi éppen ellepi, ha kell, vízzel pótoljuk. Kis lángon 15 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.  Krumplifánkkal, rizzsel vagy spagettivel tálaljuk. Tálalásnál a tetejét meglocsolhatjuk egy kis tejföllel.

A krumplifánk receptjét itt találod meg: KRUMPLIFÁNK.