Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


FOKHAGYMALEVES GOMBÁVAL

2008.01.24

Hozzávalók (4 személyre):

Fél kilónyi (ha van, erdei) gomba (de jó hozzá a bolti csiperke is), 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, fél evőkanál étolaj, fél evőkanál vaj, fél evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 1 csomó petrezselyemzöld, só, negyed mokkáskanál őrölt (fehér)bors. A pirítóshoz: 8 kis szelet kenyér, 1 gerezd. fokhagyma, 15 dkg reszelt sajt

   

Kép

   

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk.

Az étolajjal együtt fölhevített vajon állandóan kevergetve üvegesre sütjük az apró hagymakockákat. Rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon, lefedve 10 percig sütjük.

Ezután belereszeljük vagy fokhagymanyomón át belenyomjuk a fokhagymagerezdeket. Beletesszük a petrezselyemcsokrot, és felöntjük másfél liter forró vízzel. A levest ezután kb. 15 percig kis lángon, éppen csak gyöngyözve főzzük.

A tejfölt kikeverjük a liszttel, a leves levéből apránként hozzámerünk kb. 2 dl-t, és így is simára keverjük. A tejfölös keveréket a leveshez öntjük, és még 10 percig együtt főzzük. (A főzés végén a petrezselyemcsokrot eltávolítjuk.)

Közben a kenyérszeleteket sütőben vagy kenyérpirítóban enyhén megpirítjuk. A pirított kenyereket bedörzsöljük fokhagymával, aztán rájuk halmozzuk a reszelt sajtot, és addig sütjük őket, amíg a sajt rájuk olvad.

A levest nagyon forrón a forró sajtos pirítósokkal együtt tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Anitának

(Szamóca, 2011.07.13 21:34)

Szia Anita!
Köszönöm szépen! Nagyon kedves vagy. :)
Viki

Gombaleves

(Anita, 2011.07.13 21:16)

Ez az!!!! Ezt az ízt kerestem évek óta, és csak a kedvenc éttermemben volt ilyen, csak ott krémlevesként tálalják, de az ugye csak a turmix kérdése :)) Nagyon köszönöm az élményt!!!!
Főzőm sorba a recepteket és még egyben se csalódtam! És még a páromnak is tetszenek!!!
Nálam 10 pontos az oldal!