FŰSZERES RÁNTOTT ZÖLDSÉG
Hozzávalók (4 személyre):
1,5 kg különböző zöldség (karfiol, brokkoli, gomba, sárgarépa, zeller, krumpli, kelbimbó, padlizsán, cukkini...), liszt, tojás, zsemlemorzsa, só, őrölt bors, zöldfűszerek ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma, olaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk.
A keményebbeket (krumpli, sárgarépa, zeller...) 6-7 percig a kicsit puhábbakat (karfiol, brokkoli...) 4-5 percig forrásban levő sós, borsos vízbe dobjuk, majd lapátkenállal kivesszük. A gombát, cukkinit, padlizsánt nem főzzük elő. Aki fél, hogy keserű lesz, a padlizsánt negyed órára besózhatja, hogy kicsöpögjön az esetleges keserű leve.
A tojást villával felverjük. Minden három tojásra egy kávéskanál sót, fél kávéskanál őrölt borsot, egy gerezd finomra reszelt fokhagymát teszünk bele, valamint ízlés szerinti zöldfűszerekkel (pl. apróra vágott petrezselyemzöld, kakukkfű...) keverjük össze.
A zöldségdarabokat a szokásos módon lisztbe, majd a fűszeres tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.
Bő forró olajban kisütjük.
Tálalásnál friss salátát és valamilyen mártást adhatunk hozzá. (Nálunk a házi paradicsommártás fogy hozzá legjobban.)