Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


GOMBÁS PÁRNÁK

2015.04.10

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg frissen főtt krumpli, fél kocka friss élesztő (2,5 dkg), 1 teáskanál só, csipetnyi cukor, langyos víz, 1 tojás, olaj a kisütéshez.

A töltelékhez: 50 dkg gomba, 1 kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál liszt, 8-10 szál petrezselyemzöld, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál só, csipetnyi őrölt bors, olaj.

  

Elkészítés:

A lisztet nagy tálba szitáljuk, elkeverjük a krumplinyomón áttört, langyos főtt krumplival, a sóval és a kb. 1 dl langyos vízben csipetnyi cukorral felfuttatott élesztővel. Az egészet sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.

Közben a töltelékhez az apróra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük néhány csepp olajon. Hozzáadjuk a megtisztított, összevágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, és addig főzzük, amíg a gomba leve el nem párolog. A tejfölt és a lisztet simára keverjük 1,5 dl vízzel. A gombához öntjük, és kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről, beledolgozzuk az felaprított petrezselymet, és kihűtjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk, majd meglisztezett gyúródeszkán külön-külön 3-4 mm vastag, egyforma nagyságú téglalappokká nyújtjuk. Az egyiket lisztezett tálcán félretesszük. A másikra egymástól 5 cm-es távolságra teáskanálnyi töltelékhalmokat rakunk.

A tojást villával elhabarjuk, majd a töltelékek között megkenjük vele a tésztát. A félretett tésztalappal beborítjuk, és a gombahalmok között alaposan összenyomkodjuk, majd pizzavágóval vagy éles késsel kis négyzetekre vágjuk.

Az így kapott párnácskákat forró olajban aranysárgára sütjük, majd papírtörlőn lecsöpögtetjük.

Tálalásnál megszórhatjuk reszelt sajttal, és fűszeres tejfölt vagy más mártogatóst kínálhatunk hozzá.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.