GOMBÁS PITE
Hozzávalók (egy 25-28 cm átmérőjű vagy 4 15 cm átmérőjű piteformához):
A tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kávéskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg gomba, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál vaj, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10-15 szál petrezselyemzöld, 3 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 1 kávéskanál só, 2-3 csipetnyi őrölt bors, csipetnyi reszelt szerecsendió.
Elkészítés:
A tésztához a kis kockákra vágott hideg vajat morzsoljuk, majd gyúrjuk össze a liszttel. (Ha nem áll össze, 1-2 evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá.) A tésztával vékonyan kibéleljük a sütőpapíros piteformát, majd beleterítünk egy másik sütőpapírt, amire száraz babot vagy borsót szórunk. 15 percet sütjük 180 fokra előmelegített sütőben.
Közben felmelegítjük az olívaolajat a vajjal, beleszórjuk a felaprított vöröshagymát, a megtisztított, felszeletelt gombát és a zúzott fokhagymát. Egy csipet sót és borsot szórunk rá, és elfőzzük a gomba levét.
A tojássárgákat összehabarjuk a tejszínnel, beleszórjuk a maradék sót, borsot és a szerecsendiót.
Amikor a gomba készen van, megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük, és levesszük a tűzről.
Az elősütött tésztáról levesszük a babot és a sütőpapírt. Belekanalazunk néhány evőkanál tejszínes tojást, majd rászórjuk a gombát. A tetejére öntjük a maradék öntetet.
A pitét 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a teteje barnulni nem kezd. (A sütési idő egy nagy piténél kb. 30 perc, 4 kicsinél kb. 20.)
Az elkészült ételt forrón tálaljuk.
A recept a Rose Elliot-féle Nagy vegetáriánus szakácskönyv alapján készült.